Лиляна Павлова: Страните от Западните Балкани имат нужда от нашата подкрепа

  • 22 януари 2018 10:31

  • 1074
  • 4
Лиляна Павлова: Страните от Западните Балкани имат нужда от нашата подкрепа
© EU2018BG

Надявам се Българското председателство на Съвета на Европейския съюз да бъде запомнено като балканско, заяви министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена на срещата на председателите на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС /КОСАК/ в София.

Снимка: EU2018BG

Пред гостите беше показано кратко видео с четирите приоритета на Българското председателство на ЕС - европейска перспектива за Западните Балкани, повече сигурност и стабилност в силна и обединена Европа, дигитална икономика и бъдеще на Европа и на младите хора.

Страните от Западните Балкани имат нужда от нашата подкрепа и воля и най-вече от перспективата, че ако положат необходимите усилия да изпълнят критериите и ангажиментите, имат своя шанс за присъединяване към ЕС, посочи Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена. В същото време изключително важно за нас е тази европейска перспектива и подкрепа да не бъде разчетена като фалшиви обещания или като фалшив сигнал, че в рамките на следващите шест месеца държавите могат да получат дата за присъединяване и да подценят ангажиментите, които трябва да бъдат изпълнени, добави тя. Павлова посочи, че европейската перспектива минава през честен план и анализ за всяка една от държавите. По думите й процесът ще отнеме години. За стабилността и просперитета е важно да има добра свързаност на региона - транспортна, енергийна, образователна, дигитална, отбеляза още тя.

Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена открои някои от най-важните събития за следващите шест месеца, сред които срещата на върха ЕС-Западни Балкани /28+6/ на 17 май в София и поредица от дебати по новата Многогодишна финансова рамка. Тя отбеляза, че ще се обсъжда как да се постигне баланс при бюджет с минус 10-15 млрд. евро след излизането на Великобритания да се осигури подкрепа за традиционните политики като кохезионна и селскостопанска, но и да се адресират новите предизвикателства като сигурност, миграция и климатични промени.
Павлова посочи, че най-голямото предизвикателство пред ЕС е темата за сигурността, в частност сигурността на външните граници. По думите й най-тежките дебати, които предстоят, са свързани с реформата на системата за убежище.
Цифровият пазар е изключително важна тема, посочи още тя и добави, че българското председателство ще завърши с дигитална седмица.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1074 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
тев

2018.01.22 | 11:37

4
тези педали след като им дадоха нови инструкции от хамеринаксото посолство изведнъж много се заинтересуваха от западните балкани. оправиха источните, сега западните ще оправят.

2018.01.22 | 11:36

3
Ега ти !!! Това женоподобно същество с комунистически партизански генезис и вродена простотия като идола си Борисов ще подкрепят Западните Балкани 100% сигурно по нареждане от началниците !!!!!!!

2018.01.22 | 11:32

2
Това кой го казва?

2018.01.22 | 11:32

1
Чиба мамата да ти иба пак си тръгнала да търсиш мющерия свиньо спрасна.

Добави коментар

Водещи новини