Прокуратурата: Разбитата група е финансирала престъпна дейност чрез криптовалутата уанкойн (видео)

  • 19 януари 2018 15:44

  • 9990
  • 5
Прокуратурата: Разбитата група е финансирала престъпна дейност чрез криптовалутата уанкойн (видео)
©

В Германия, която е поискала помощ от българската прокуратура, тече разследване срещу престъпна група. Според тях тази група е привлякла над 3 млн. потребители за криптовалутата уанкойн (OneCoin). Моля ви за търпение, защото към момента не можем да дадем много информация.

Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на специална пресконференция, на която бяха дадени подробности за разбитата престъпна група занимаваща се с пране на пари чрез криптовалутата уанкойн. Заедно с нея участие взе и ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев. "Става въпрос за търговска измама и пране на пари. Чрез това пране на пари се е финансирала престъпна дейност. Проведохме редица претърсвания на 14 адреса в София, Варна и Велико Търново, както и множество разпити. Има разлика между биткойн и уанкойн. Биткойнът е децентрализирана криптовалута, а уанкойн е централизирана. Другата разлика е, че биткойн се купува и разпространява свободно в интернет, докато уанкойн може да се закупи само от определени асоциации или търговски дружества. Това става чрез закупуване на обучителни пакети за уанкойн. След като вземе такива, човек може да добива уанкойн. У нас с това се е занимавало дружество "Уанкойн сървисис". Германските власти разследват и заобикалянето на търговското право. Дейноста на тази група е нова и най-вероятно представлява пирамидална структура. Дейността на асоциацията, която разпространява уанконйн, е виртуална. Германските колеги разследват тази група повече от 2 години", разкри прокурор Гешев.

"Тези престъпления са трудни за разследване. Те са на ръба на закона. Виждате, че и в Германия разследват повече от 2 години. Не само в България има по-дълги разследвания. Искам да уточня, че у нас това деяние не е криминализирано. Разпитали сме най-малко 50 човека. Не знам имената на всички свидетели. Част от дейността на групата е била да продават обучителни пакети. Логичното е, че стойността на криптовалутата се формира на базата на търсене и предлагане. Цената на биткойна се формира точно така. Не съм специалист по криптовалутите, но ми беше обяснено, че цената на уанкойн се формира чрез счетоводни тефтери и тя е нереална. Към молбата за помощ от Германия няма приложена Европейска заповед за арест. Германските колеги присъстваха на почти всички разпити и останаха много доволни от свършената работа. Иззели сме много документи, сървъри, всичко, което искаха германските власти", добави Гешев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
9990 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2018.01.29 | 07:28

5
бла-бла-бла.

2018.01.29 | 07:28

4
Браво на МВР, тези 100% са червени отрепки като Пешо сумиста който го гласяха за младежкото БСП, но Цветан Цветанов го хвана и прати в затвора!

2018.01.20 | 19:49

3
И Германия е уплах от седесарската мафия на предприемчивите костовисти, затова Шенген- като избелее Костов.

2018.01.20 | 19:49

2
Където в ЕС има бандитизъм, шашмалогии и далавери, там са седесари.

2018.01.20 | 14:38

1
И ти!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини