Кирил Ананиев: Само ресурси не решават проблемите на общинските болници

  • 19 януари 2018 13:29

  • 1550
  • 0
Кирил Ананиев: Само ресурси не решават проблемите на общинските болници
© Булфото (архив)

Финансирането на общинските болници е регламентирано в разпоредбите на закона за лечебните заведения. Общината взима решения за тяхното финансиране и структуриране, като те могат да ги финансират извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. Това заяви здравния министър Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през на депутатски въпрос за състоянието на общинските болници по време на парламентарния контрол.

Решение на натрупаните проблеми не трябва да се търси само в намирането на ресурс, без да има трайни законодателни промени, закриване на неефективни дейности и структури и адекватни механизми за контрол, категоричен беше Ананиев.

Причините не са от една и две години, заяви още здравния министър. Наливането на ресурс в нереформирани структури води до неефективен резултат и разходване на средства и некачествено лечение.

"МЗ ще направи оценка и анализ на здравните рискове и ще предложи мерки за оздравяването им. Ще се изработят единни стандарти за управление на държавни и общински лечебни заведения. Ще се създадат механизми за контрол, което ще доведе до възможност да има отговорно финансово управление. Подготвя се и голям инвестиционен проект по програма за регионално развитие за обновяване и модернизация на сградния фонд за 163 млн. лв." 

Ананиев заяви, че той може да насочи реализирани икономии от бюджета на МЗ към тези болници.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1550 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини