"Ню Йорк таймс": САЩ ускоряват преместването на посолството си в Ерусалим

  • 19 януари 2018 08:46

  • 1898
  • 4
"Ню Йорк таймс": САЩ ускоряват преместването на посолството си в Ерусалим
© Getty Images/Guliver

Правителството на президента на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския действа по-бързо от предвиденото, за да премести посолството на страната в Израел от Тел Авив в Ерусалим до 2019 г., съобщават високопоставени представители. Миналия месец беше съобщено, че промяната няма да се случи преди края на мандата на президента.

Плановете на правителството сочат, че то вече не се опитва да смекчи удара от новата политика, предизвикала гневни протести от палестинци и други араби. Това поставя под съмнение миротворческите амбиции на Тръмп.

Израелският премиер спомена тази сряда възможността за по-бързо преместване, заявявайки пред медии, че посолството ще бъде преместено в рамките на тази година. Няколко часа по-късно Тръмп заяви, че няма такива планове, отбелязва в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Не е ясно дали съветниците на Тръмп са го уведомили за новите срокове преди вчерашния ден. Първоначалните планове бяха за строеж на нова сграда в Ерусалим, която според държавния секретар Рекс Тилърсън ще отнеме най-малко три години. По-късно държавният департамент на САЩ се е спрял на по-скромен и по-евтин план за преустройство на съществуваща консулска сграда в Западен Ерусалим. Това ще позволи преместването на посолството до следващата година.

Споровете за сроковете предизвикаха напрежение между Тилърсън и други членове на администрацията. Посланикът на САЩ в Израел Дейвид Фридман, както и зетят на Тръмп Джаред Къшнър, са подкрепили бързия план. Вчера Тилърсън е поискал от Тръмп повече време за гарантиране на безопасността на сградата и президентът е приел.

Сградата в Западен Ерусалим е близо до Зелената линия, служила като фактическа граница на Израел до арабско-израелската война през 1967 година. Сградата ще трябва да бъде преустроена, за да може посланикът да извършва поверителни операции, но тя е относително нова постройка, предлагаща по-голяма сигурност от посолството в Тел Авив, според в. "Ню Йорк таймс".

Бързото преместване на посолството може да помогне на Тръмп и при изборите в средата на мандата, казват представители на САЩ. Решението за признаване на Ерусалим е популярно сред американските евангелисти и твърди поддръжници на Израел.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1898 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.01.19 | 23:02

4
ТРЪМП ОТРЕЧЕ ЧЕ ЩЕ МЕСТИ ПОСОЛСТВОТО

2018.01.19 | 23:02

3
с фейк нюз се пробват да изнудват Великия Тръмп?

2018.01.19 | 23:02

2
ПОСОЛСТВОТО Е В СТОЛИЦАТА КЪДЕТО МУ Е МЯСТОТО, НЯМА ПРИЧИНА ДА СЕ МЕСТИ В ДРУГ ГРАД.

2018.01.19 | 18:02

1
Палестинците ще го порутят скоро. Това е като да заградят краварник на Червения площад.

Добави коментар

Водещи новини