Тодор Чобанов: Няма нередности в приема в детските градини в София

  • 19 януари 2018 08:20

  • 2519
  • 4
Тодор Чобанов: Няма нередности в приема в детските градини в София
©

"Няма нередности в приема в детските градини в София. Създава се една нередна представа. Дълбоко ни разтревожва, че се демонизира цялата система." Това заяви заместник-кметът по образованието на столицата Тодор Чобанов в ефира на БТВ.

Повод за коментара му станаха обвиненията, че има сериозни разминавания в списъците на чакащите и приетите деца в детските заведения в столицата. По думите му това разминаване само по себе си не означава, че има нарушение, а че директорът просто не е отразил бройката в системата.

Попитан как 150 деца убягват от вниманието на Столична община, за които се изплащат допълнителни средства, Чобанов отговори, че броят на приетите деца всяка година е различен.

Разследване показва, че самите директори признават, че с 30 деца в група трудно биха покривали разходите си, но превишаването на бройката в действителност е нарушаване на Наредбата, което ги прави уязвими. Проучване на Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система показва, че най-много разминавания в списъците с надвишен прием има предимно в новопостроените детски градини с басейни. Именно в тях са и приети повечето деца с издаден медицински документ за хронични заболявания. Преди дни сравнение на двете системи, свързани с приема на деца в детските градини, показва разминаване от близо 150 деца. Те не фигурират в обществено достъпната система към общината, но ги има в тази към просветното министерството. Точно от нея се определя размерът на делегирания бюджет на градината.

Справката е към 1 декември 2017 г. От нея е видно, че се класират деца, които всъщност вече посещават градината.

Според Тодор Чобанов видимата за всички система, чрез която родителите кандидатстват, не е справка, а просто замества реалните опашки пред детските градини. Той увери, че по всички сигнали вече текат проверки.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2519 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Овчарско куче

2018.01.19 | 18:17

4
Чобанов ти с овцете на къра ли си бил до сега, или от Марс падаш?

2018.01.19 | 18:17

3
Чобанина да иде да пасе овцете на Бочко

2018.01.19 | 11:36

2
Няма нередности,няма нарушения-как би могло да има.Това е крайно недопустимо при "честното" управление на Гроп.Цялата ви структура и управление са един фарс,цирк и едно голямо недоразумение.Жалко за народа.

2018.01.19 | 11:24

1
Всичко е в реда на седесарската демокрация, затова от ЕС ни съдраха сините задници с наказания за корупция.

Добави коментар

Водещи новини