Редки облаци с цветовете на дъгата наблюдаваха жителите на Австралия

  • 18 януари 2018 16:20

  • 4903
  • 1
Редки облаци с цветовете на дъгата наблюдаваха жителите на Австралия
© Instagram

Красиви облаци, блестящи с многоцветна светлина, се появиха в небето над Дарвин, северната част на Австралия, точно преди буря да удари града, пише nauka.offnews.bg.

Явлението се наблюдава рядко, тъй като е нужна специфична комбинация от условия, обяснява за news.com.au Питър Маркуърт (Peter Markworth), метеоролог в Бюрото по метеорология на Австралия.

"Рядкото явление възниква, когато слънчевата светлина се пречупва през ледени кристали с висока плътност, което благодарение на дифракцията създават зашеметяващи цветове, разказва Маркуърт.

"Цветният облак е известен като "пилеус" (рileus - от лат. "шапка"), който се образува от кондензиране на водната пара и замръзване на еднакви ледени кристали в резултат на много бързо въздушно течение от буря".

"Необходими са много специфични ъгли, за да видите цветовете, така че позицията и височината на бурята, ъгълът на слънцето и големината на ледените кристали, всичките тези условия трябваше да се съберат, за да се създаде над Дарвин рядката, перфектна гледка с всички цветове на дъгата".

Последвайте канала на

Novini.bg
4903 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
da

2018.01.20 | 00:09

1
Интересно - на 01.01 по пътя Ст.Загора-Димитровград също се наблюдаваха такива облаци.

Добави коментар

Водещи новини