Провеждат профилактични безплатни прегледи за рак на маточната шийка в София

  • 18 януари 2018 15:19

  • 10733
  • 0
Провеждат профилактични безплатни прегледи за рак на маточната шийка в София
© Pixabay

15 хиляди и 200 са жените с доказан рак на маточната шийка по данни на Нациоалния раков регистър.

До 3-и февруари те могат да се прегледат безплатно в Университетската специализирана болница по онкологични заболявания в столицата, съобщи проф. Веселина Първанова, ръководител на Клиниката по лъчелечение в болницата. За прегледите е необходимо предварително записване.

Жените с доказан рак на маточната шийка трябва се проследяват особено до петата година от заболяването, и това е най-важното, което пациентките трябва знаят, категорична е пред БНР проф. Първанова: "Тези болни би трябвало да се преглеждат и ние обръщаме внимание, защото открити, ранните рецидиви могат да бъдат лекувани, а запуснатите рецидиви означават край на живота на тези жени. Активността на пациента е много важна".

Консултациите в болницата ще бъдат с гинеколог, лъчетерапевт и химиотерапевт. Това е осигурено по Здравна каса, но е важно да се напомни, че при този вид рак не се използват туморни маркери. Проф. Веселина Първанова допълни: "Те имат всякаква възможност да получат от личния лекар направление и до първите две години на всеки три месеца трябва да се следят. До втората - на три месеца, след това на шест месеца, след това на една година, за да може и рано хванатият рецидив да бъде лекуван и жените да запазят своето здраве и живот".

Всяка година от от рак на маточната шийка заболяват около 1 100 жени, а около 400 умират. Причинител на заболяването е човешкият папиломен вирус. Ракът на маточната шийка е сред малкото видове, които биха могли да бъдат предотвратени чрез профилактични прегледи.

Последвайте канала на

Десислава Станева
10733 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини