Италиански бизнесмен отново остави дупнишки шивачи на обувки без заплати

  • 18 януари 2018 13:40

  • 2811
  • 0
Италиански бизнесмен отново остави дупнишки шивачи на обувки без заплати
© Булфото

Бивши работници на станалата скандално известна дупнишка фирма за обувки "Абонданца" на италианския бизнесмен Луиджино Каприоти отново останаха без заплати и без работа, заради друг италиански работодател, близък до предишния. Това се оплакаха на пресконференция днес работници на фирмата "АМ шус". Работниците, които шият в България на ишлеме, имат да получават по две заплати за миналата година и по още две - за предходната.

Хората се оплакаха, че нямат връзка с работодателя Джовани Габриели, а по молба на бригадирите във фабриката са в престой и не работят от няколко дни. Работниците разказаха, че по-голямата част от тях са служители на Луиджино Каприоти, но след фалита на фирмата му били наети на работа от собственика на "АМ шус" - Джовани Габриели.

Те припомниха, че националния омбудсман Мая Манолова помогна за решаването на проблемите при предишния им работодател и сега отново ще я търсят за съдействие при решаването на новия спор с новия италиански собственик. Пред БТА Мая Манолова каза, че до понеделник ще се запознае със случая и ще се срещне с работниците.

Тя гарантира, че през тази година, бившите служители на "Абонданца" ще получат дължимите им пари от Фонда за гарантиране на вземания от фалиращи предприятия, чийто срок за обезщетения беше удължен по нейно предложение, след миналогодишния скандал в дупнишката фирма. "Вече има промени в Закона, така че хората ще получат парите си. Ще се постарая виновните да получат и наказания с цялата строгост на закона", каза още Манолова пред БТА.

Работниците днес са сезирали и Инспекцията по труда в Кюстендил, откъдето получили информация за промяна в ръководството на фирмата. Директорът на инспекцията Валентин Златински каза пред БТА, че в момента в дупнишката шивашка фирма се извършва и проверка. Работниците готвят и протест през следващата седмица.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2811 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини