Разград чества 140 години от освобождението с богата културна и спортна програма

  • 18 януари 2018 13:05

  • 1265
  • 0
Разград чества 140 години от освобождението с богата културна и спортна програма
©

С разнообразна културна и спортна програма Разград ще отбележи 140 години от освобождението си - 28 януари, съобщи кметът на Разград д-р Валентин Василев на пресконференция днес.

Тържествата ще започнат на 24 януари от 14 ч., на площад "Възраждане" с 54-то издание на лекоатлетическия крос "Освобождение".

На следващия ден от 18.30 ч. в Общинския културен център ще се състои спектакълът "Разпитът", по документални материали от съдебно-следственият разпит на Васил Левски. Той е част от Националната кампания за съхранение, развитие и популяризиране на българската история и култура по повод 145 г. от героичната гибел на Апостола на свободата.

На 26 януари от 11 ч. е тържествената сесия на Общински съвет, посветена на 28 януари. Същия ден от 17 ч. в Общинския културен център ще бъде открита фотоизложба на Центъра за ученическо, техническо и научно творчество "Разград - уловени мигове". От 18 ч. на същото място ще се състои церемонията по връчването на звание "Почетен гражданин на Разград". След това ще има празничен концерт "Възрождение" - авторски проект на трио "Тенорите" и Разградската филхармония, с участието на млади изпълнители, вкл. и МШ "Илия Бърнев".

На 27 януари от 17 ч. в Художествената галерия ще бъде открита историческа изложба на тема "Разград по време на руско-терските войни от 18 и 19 век". От 17.30 ч. на същото място е премиерата на "К22" - документален филм, свързан с историята на Разград.

Денят на Разград - 28 януари ще започне с празничен водосвет, посветен на Деня на Разград и заупокойна панихида за загиналите руски воини и български опълченци. Той ще бъде отслужен от 9 часа в храм "Св. Николай Чудотворец". От 12 часа в Общинския културен център е традиционното детско парти "Честит рожден ден" за децата, родени на 28 януари. В 17 часа на площад "Възраждане" ще се състои ритуалът за поднасяне на венци и цветя пред Мавзолея - костница на загиналите руски войни и български опълченци. Общоградското тържество ще приключи с празнични илюминации.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1265 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини