Домашното насилие да е престъпление от общ характер, предлага БСП

  • 18 януари 2018 12:13

  • 1242
  • 5
Домашното насилие да е престъпление от общ характер, предлага БСП
© Пресцентър БСП

Парламентарната група на "БСП за България" внесе в парламента предложения за промени в Наказателния кодекс, които привеждат изискванията на Истанбулската конвенция в частта за мерки срещу домашното насилие на равнището на българското законодателство. Това обяви на брифинг в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за.

"Декларираме, че сме за всички мерки за борба с домашното насилие, както сме го правили в годините досега с национални кампании, с промени в законодателството, с предложения за закони по тази тема. Продължаваме. За нас е абсолютно неприемливо домашното насилие във всичките му прояви и затова предлагаме реално решение на тези проблеми чрез промени в българските закони", коментира Нинова.

БСП предлага насилието в Наказателния кодекс да се третира като престъпление от общ характер. Досега то беше такова от частен характер и не даваше възможност да се преследва със способите на държавното обвинение, обясни Нинова.

БСП предлага и да се създаде квалифициран състав, с който се увеличават наказанията срещу лица, извършили насилие, и особено в случаите на рецидив.

С тези предложения изпълняваме онези изисквания на Истанбулската конвенция, които очакват от държавите, които са я подписали, да приведат националното си законодателство в този вид, каза Нинова. Тя уточни, че това е първа стъпка от цял комплекс промени в законодателството. Следващата седмица БСП ще предложи създаване на кризисни центрове във всички областни градове.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1242 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2018.01.22 | 21:39

5
А когато Бочко шиба с кожения Цецито по дупарата насилие ли е?

2018.01.18 | 23:16

1
хептен изкукаха бесепенделите

2018.01.22 | 21:25

4
Крайно време беше, домашното насилие да влезе в Наказателния кодекс.

2018.01.22 | 21:25

3
ХЕПТЕН СА ИЗКУКАЛИ ВЯРНО, ДОБРЕ ЧЕ ПОВЕЧЕ НЯМА ДА СПЕЧЕЛЯТ ИЗБОРИ НИКОГА И ЩЕ ВЛЯЗАТ В НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС
asdf

2018.01.22 | 20:34

2
ептен никой няма да се жени вече. продължава борбата срещу семейството и раждаемостта на белите хора. след червения терор сега ще ни наложат педераска диктатура. и всичко винаги се прави в полза на народа.)))

Добави коментар

Водещи новини