Бурен вятър бушува в страната, Смолян обяви бедствено положение (обновена)

  • 18 януари 2018 08:57

  • 9821
  • 2
Бурен вятър бушува в страната, Смолян обяви бедствено положение (обновена)
© Булфото (архив)

Бурен вятър бушува на много места в страната.

Повалени горски масиви, разрушени покриви, падащи върху пътищата дървета, прекъснато електричество са част от пораженията, причинени от ураганния вятър в Смолян и региона. Разразилият се бурен вятър в района е със скорост 80-120 километра в час според данни на заместник областния управител Адриян Петров. Щети от ураганния вятър засега са установени на територията на община Смолян и частично в община Баните, информират от Областната администрация.

В Община Смолян е обявено бествено положение. Ураганът е покосил цели горски масиви по хълмовете край Смолян. Няколко къщи в града са с разрушения по покривите, едната от тях е останала изцяло без покрив. Над 100 повалени дървета са отстранени от републиканската пътна мрежа в направление Превала и Пампорово. Пътят за с. Турян е изцяло блокиран от падащи върху трасето дървета. Два екипа на пожарната отстраняват свличащите се върху шосето стволове. Заради скъсани от вятъра електропроводи около 70 процента от населените места в община Смолян са без електричество, допълни Адриян Петров.

В Баните има три къщи с частично отнесени покриви. Едната клетка на мобилен оператор в Баните е изключила поради липса на захранване, което създава проблеми и с комуникациите.

Скоростта на вятъра в Сливен е стигнала до 144 км/ч, съобщи за БТА Снежана Кънева - началник на отдела "Обществен ред, управление при кризи и oтбранително-мобилизационна подготовка" в община Сливен.

Получени са доста сигнали за паднали дървета и скъсани жици. Няколко дървета са паднали върху автомобили. Сигнали за прекъснато електрозахранване има за селата Раково, Зайчаре, Стара река, Бяла, Новачево. Частично без ток е вилна зона източно от града, както и отделни домакинства заради скъсани електрически проводници. Скъсани проводници за комуникация има в централната част на града, квартали и вилна зона. Има сигнали за поражения на частни имоти като паднали керемиди и разкрити части от покривни конструкции. Работата на екипите от Община Сливен, общинско предприятие "Озеленяване" и сформираните аварийни групи е силно затруднена. Експерти оглеждат на място пораженията.

Ограничeно е движението на камиони над 12 тона през прохода "Република" заради силен снеговалеж и навявания.

Във връзка с обявения жълт код за силен вятър в цялата страна, от пресцентъра на Столична община съобщиха за паднали дървета. До този момент няма информация за сериозни щети, но местните власти предупреждават хората да са внимателни при придвижването си, да обезопасят незакрепени предмети от тераси или прозорци, а изпълнителите на строителни обекти да проверят състоянието на кранове и скелета.

За десетки паднали дървета заради бурния вятър са сигнализирали на горещия телефон десетки граждани в Стара Загора. Реагирано е своевременно от служители на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". За проблем с висящи светофарни уредби на кръстовището на булевардите "Славянски" и "Руски", от южната част на кръстовището на ул. "Августа Траяна" и бул. "Св. Патриарх Евтимий" са сигнализирали още старозагорци. Фирмата, отговаряща за поддръжката на съоръженията, работи по отстраняване на авариите. Силният вятър оставил без ток живеещите във вилната зона на Баритна мина.

Ураганният вятър стана причина и за затваряне на ски курорта Банско. Информацията е от Фейсбук-страницата на курорта. Курортът ще остане затворен до промяна на условията, се посочва в съобщението.

Пътят Добрич-Варна е затворен поради усложнената метеорологична обстановка, съобщават от областната дирекция на МВР. Допълнително движението в отсечката се затруднява заради възникнала пътна злополука с товарен автомобил край село Любен Каравелово в посока към Добрич. Моторните превозни средства могат да използват обходен маршрут - през Балчик и курортния комплекс "Албена", посочват от областнтата дирекция на МВР.

Около 90 населени места в Добричка област са без електрозахранване, съобщи пресцентърът на областната управа. Най-много села са останали без ток - близо 50, в община Добричка. Няма електрозахранване и в селища в общините Генерал Тошево, Крушари, Каварна, Балчик и Шабла. Нарушено е водоподаването в цялата Добричка област, тъй като в помпените станции също няма ток, посочват от областната управа.

Заради аварии на далекопроводи четири села в Габровско са без ток. Екипи на дружеството "Енерго-про" работят по отстраняване на повредите. Това съобщиха от общинския съвет по сигурността. Средната скорост на вятъра е между 14-19 метра в секунда, с пориви до 24 метра в секунда. В равнинната и в планинската част на общината вали сняг. Снежната покривка в равнината е около 10 сантиметра, а в планината надхвърля 20 сантиметра. На места има преспи и снегонавявания.

Проходът Шипка се преминава при зимни условия, пътното платно се почиства и се опесъчава. Проходими при зимни условия са и пътищата към Севлиево, Трявна и Дряново. Част от междуградските автобуси се движат със закъснения.

Силният вятър събори покрива на училище „Христо Проданов” в Карлово. Ламариненото покритие буквално е изкъртено и то само няколко месеца след ремонт. Само на греди е останала част от столовата, а децата не могат да излязат от училището, тъй като ,еталните листове са се стоварили пред входа на училището. Силните пориви на вятъра са прекършили дървета и улични стълбове в града. В Карловско обмислят да обявят частично бедствено положение. В момента заседава Кризисен щаб в града. В района има няколко населени места без ток.

Последвайте канала на

Novini.bg
9821 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.01.18 | 15:56

1
Господ предупреждава седесарската мафия какво ще последва ако не се махне от властта.
а

2018.01.18 | 15:56

2
ТИ ЛУД ???

Добави коментар

Водещи новини