Кардиолог: България е първа в Европа по смъртност от сърдечно-съдови заболявания

  • 18 януари 2018 08:45

  • 3613
  • 3
Кардиолог: България е първа в Европа по смъртност от сърдечно-съдови заболявания
© БНТ

България е първа по смъртност от сърдечно-съдови заболявания, сочат данни на Европейска сърдечна асоциация. Два от всеки три смъртни случая се дължат на тези болести. Внезапната сърдечна смърт е един от основните проблеми у нас, а лечение чрез кардио верде дефрибрилатори не се финансира от здравната каса. Това каза в сутрешния блок на БНТ кардиологът доц. Иво Петров.

България е на едно от челните места по сърдечно-съдови заболявания в Европа и това се потвърждава и от актуалните публикации и в същото време сме на едно от последните места по брой на имплантации. Делим с Беларус, Украйна и Румъния, което е недопустимо в контекста на европредседателството. Имаме тежък дисбаланс. България е с 1,4 имплантации на 1 млн. население на година след Македония и доста след Сърбия, заяви експертът.

Има желание за коригиране на този проблем, но ние правим всичко, че да бъдем на челни места, добави той.

Имаме изобилие на рискови фактори. Все още България е една от най-пушещите страни в Европа. С брой на пушачите над 35% от населението, там делим челни места с Гърция и Полша. Нямаме добра профилактична програма в нито един от сегментите като диабет. Трябва да бъде национална стратегия, подчерта доц. Петров.

Той уточни, че тестовите изследвания са изключително важни и от определена възраст нагоре. По думите му трябва да има контрол на входа на всеки тип лечение и на изхода. Според доц. Иво Петров най-честите случаи са при пациенти в млада трудоспособна възраст, а пациенти с потенциално-фатални заболявания трябва да бъдат покрити от националната здравна система.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3613 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.02.28 | 12:44

3
Винаги ще бъде така докато Борисов не спре да ползва републиканския бюджет на страната ни като собствено портмоне и кесия като вади пари на българския народ когато,където си иска и да ги дава на когото си иска.

2018.02.28 | 12:44

2
от хубав живот - 30 години отровена храна, отровена вода, отровен въздух, експлоатация на хората - никакво здравеопазване - резултатът е налице.

2018.02.28 | 12:44

1
КАКЪВ РЕПУБЛИКАНСКИ БЮДЖЕТ БЕ ,ТО Е ХАЛВАДЖИЙСКИ ТЕФТЕР НА ЕДИН МАХЛЕНСКИ БАКАЛИН ,КЪДЕТО БОЙКО НА КОИТО ИСКА ИМ ЗАЧЕРКВА ВЕРЕСИИТЕ А НА НЯКОИ ЗАПИСВА НОВИ ВЕРЕСИИ

Добави коментар

Водещи новини