Психиатър за случая в Свищов: В България не е престижно да си болен

  • 18 януари 2018 08:38

  • 3151
  • 0
Психиатър за случая в Свищов: В България не е престижно да си болен
©

Не знам кой е подал сигнала и защо, но те излизаха. Те работят. Това каза Пепа Цветанова, майка на двете дъщери, които са били държани заключени в дома си в Свищов, според подаден сигнал.

„В момента са тук в къщата, не че искаме да са тук. Три години бях на квартира, а те бяха в София. Готвех и пращах по автобуса храна. През зимата идват при мен в квартирата. Тук не живее никой. Те са отскоро тук от една седмица, може би. Имам 400 лева пенсия, а за тях трябва да си изкарат за квартира“ каза майката пред БТВ.

От думите й стана ясно, че те са образовани. Едната дъщеря е работила в театъра, но е напуснала заради ниска заплата. Тя имала две висши образования. Другата дъщеря рисувала картини и ги е продавала.

„Вчера двете бяха прегледани от лекар, който установи, че са психически здрави. От няколко дни обаче не спят заради целия този шум. Давам им чайове от билки“, призна майката.

Според социалните двете жени са в риск. По тази причина институциите са се задействали. Условията на дома са скромни. Двете жени не искали да излизат, защото нямали дрехи и обувки.

"Имаме много случаи, при които колегите се борят с отхвърлянето на родителите. Психичната болест обаче се развива“. Това каза психиатърът Д-р Цветеслава Гълъбова.

„Виждам много неща в майката. Това е една силно притеснена жена, която си измисля отговори, за да се хареса. Условията, в които живеят са странни, за образовани хора. Там има сериозни проблеми, свързани със сериозна психична болест и то от много време“, допълни тя.

„По-важният въпрос за мен е защо съседите не са реагирали по-рано. Замислих се колко българите не сме съпричастни. Дано се реагира адекватно. Има процедура за задължаване и принудително лечение дори против волята на близките“, разясни психиатърът.

По думите й страхът може да е симптом на психично заболяване. „В България не е престижно да си болен“.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3151 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини