Парламентът ще ратифицира договора за добросъседство с Македония

  • 18 януари 2018 06:47

  • 1370
  • 0
Парламентът ще ратифицира договора за добросъседство с Македония
© Novini.bg

Парламентът ще започне своята работа с ратификацията на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония.

Точка първа в дневния ред на Народното събрание е ратифицирането на документа, подписан на 1-и август 2017 година в Скопие от министър-председателите на България и Македония, като това е обвързващ юридически документ между двете страни, който урежда трайно и стабилно добросъседските отношения и стремежа за развитие на сътрудничеството помежду им. За сключването на договора е демонстрирана и широка парламентарна подкрепа към българското правителство от всички политически сили. България следва политиката на добросъседски и приятелски отношения и всестранно сътрудничество с Република Македония като независима и суверенна държава.

С договора се определят основните принципи, на базата на които ще се развиват двустранните отношения - уважение, доверие, разбирателство, добросъседство, взаимно зачитане на интересите на двете държави и отчитане на общата история.

Важен момент представлява и създаването на съвместната мултидисциплинарна комисия по историческите и образователни въпроси. Договорът създава и правна основа за осъществяване на съвместни чествания на общи исторически събития и личности, насочени към укрепването на добросъседските отношения.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1370 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини