Турция ще отговори незабавно на всяка заплаха от Западна Сирия

  • 17 януари 2018 21:37

  • 5012
  • 0
Турция ще отговори незабавно на всяка заплаха от Западна Сирия
© Getty Images/Guliver (архив)

Турция ще отговори незабавно на всяка заплаха от Западна Сирия, която може да навреди на страната и нейните граждани, предупреди турският Съвет за национална сигурност (СНС), цитиран от Ройтерс.

В изявление, публикувано след негово заседание днес, СНС подчерта, че няма да позволи формирането на "терористична армия" по протежение на границите на Турция.

По-рано оглавяваната от Съединените щати коалиция обяви, че работи с доминираните от кюрдски милиции Сирийски демократични сили (СДС) за създаване на нова, 30-хилядна погранична сила в Северна Сирия.

СНС призова всички оръжия, раздадени на кюрдските бойци в Сирия, да бъдат иззети незабавно.

След заседанието турският вицепремиер Бекир Боздаг предупреди, че страната му ще предприеме мерки в град Африн и на други места в Сирия, ако исканията й не бъдат изпълнени.

Турция не се нуждае от разрешение от никого, за да предприеме стъпки, касаещи нейната национална сигурност, подчерта Боздаг.
Действията на Съединените щати в Сирия не подхождат на един съюзник, отбеляза турският вицепремиер. Той нарече подкрепата на САЩ за кюрдските СДС "необяснима".

Последвайте канала на

БТА
5012 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини