Даниела Дариткова: Сега не е време за протести, а за преговори

  • 17 януари 2018 18:43

  • 1350
  • 6
Даниела Дариткова: Сега не е време за протести, а за преговори
© ПП ГЕРБ

Трябва да кажем, че здравната система няма пряко отношение върху здравето. Първо идва грижата на хората за себе си и после болниците. Това заяви председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова в предаването "Лице в лице" по БТВ.

"Общинските болници функционират в рамката, по която работи всяка една болница в страната. Общинските болници работят в ограничение поради липса на кадри. Сега не е време за протести на общинските болници, а за преговори", каза тя.

"Положителните примери за управление на болници трябва да се зададат като рамка на управление и на другите болнични заведения. Политизирането на проблемите в сектор здравеопазване не води до нищо добро, нека не се политизира", допълни още д-р Дариткова.

"Когато имаме финансова рамка ще можем да говорим за разпределянето на средствата. До края на месец май трябва да се приложи Националния рамков договор", заяви председателят на парламентарната комисия по здравеопазване.

"В медицинските стандарти има прекомерни изисквания за специалисти, които трябва да изпълват клиничните пътеки. Трябва да се намалят изискванията за брой клинични пътеки и брой специалисти. Някои от изискванията са неадекватни. Не става въпрос за влошено обслужване, а за излишни изисквания, които дават лоша грижа за болните", разкри тя.

"Целта на мораторуима не беше да спираме лекарствата, а да прецизираме тяхната употреба и да се чуе мнението на специалисти. Системата не гарантира това, че лекарството ще стигне до пациента, а то няма да бъде предписано само на книга за него", каза още д-р Дариткова.

"Българският лекарски съюз и другите институции трябва да прегледат отново клиничните пътеки, за да може да се подобри механизмът на отчитане и изплащане на клиничните пътеки", завърши Даниела Дариткова.
 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1350 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
ВЪН ВАМПИРИТЕ ОТ НС!

2018.05.03 | 17:14

6
Кой друг, ма село! Кой ви плаща, безсрамнице? Ако си лекар, какво търсиш при кюфтетата. ПОДПИСКА! Да ти отнемат дипломата, лекар не говори така!!!
Дариткова, не те ли е срам! Откъде ви изкопават та

2018.05.03 | 16:55

5
С тия направления, пътеки и ОПЛ-та преднамерено, съзнателно и системно умъртвявате хората. Лечение на парче, не на системата ЧОВЕК! Неграмотни ръководители и невежи лекари.
Ааа

2018.05.03 | 16:49

4
Естествено,докога ще чакаме госпожо???

2018.05.03 | 16:49

3
Кажи това на полицаите.

2018.05.03 | 16:49

2
Ало, гробарката, що не преструктурирате първо милиционерите и тогава да наливате пари? Имате ли статистика колко лекари са на работа в чужбина и колко милиционери?
гост(

2018.05.03 | 16:49

1
Г-жо Дариткова,защо не тръгнеш в провинцията да видиш на какво здравеопазване са подложени обикновените хора,тези,които нямат като вас шанса да се лекуват в София и то при най-добрите специалисти,да видиш как в повечето села няма не лекари,а дори и фелдшери,как се живее так

Добави коментар

Водещи новини