Сепаратист пое каталунския парламент

  • 17 януари 2018 16:10

  • 1515
  • 1
Сепаратист пое каталунския парламент
© gettyimages (архив)

Членът на каталунската партия "Леви републиканци", обявяваща се за отделяне на испанската провинция, Роже Торен (в средата на снимката) стана председател на местния парламент, предаде ТАСС.

Сепаратистът бе избран след два тура с гласовете на 65-ма от 130-те депутати. 38-годишният политолог бе подкрепен от представителите на формациите, искащи отделяне на Каталуния – "Леви републиканци", "Заедно за Каталуния" на бившия премиер Карлес Пучдемон и крайнолявата партия "Кандидати за народно единство".

Парламентаристите днес проведоха първото си заседание след извънредния местен вот на 21 декември. След избирането на председател и шестима негови заместници депутатите ще започнат процедура по излъчването на премиер на Каталуния. Ръководителят на провинцията се избира с 50%+ един глас.

Бившият министър-председател Пучдемон избяга в Белгия, след като централното правителство в Мадрид го обвини в сепаратизъм и финансови злоупотреби. На 27 октомври каталунският парламент обяви едностранно независимост от Испания. В отговор централното правителство начело с Марино Рахой замрази самостоятелността на провинцията за шест месеца. То се позова на член 155 на испанската конституция.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1515 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.01.18 | 06:11

1
Каталуня няма да е седесарски кенеф, както и да я третират костовистите в Мадрид.

Добави коментар

Водещи новини