Акушерки настояват за връщане на женските консултации

  • 17 януари 2018 14:21

  • 3478
  • 1
Акушерки настояват за връщане на женските консултации
© Gettyimages

Акушерките в България настояват за връщане на женските консултации в страната. Това стана ясно по време на форум, организиран в сградата на КНСБ на тема: "Акушерката - подценяваната професия".

Милка Василева, председател на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи заяви, че днес акушерките са по-малко отколкото е необходимо да бъдат в страната, като недостиг има във всяка болница. Тя изтъкна, че големият проблем е липсата на съществуващата в миналото практика на женската консултация, от която имат нужда не само родилките, а и всяка жена.

Акушерките искат още достойно заплащане на труда им и създаване на възможности за усъвършенстване на професията така, че да превърнат болката в надежда, съобщава БТА.

Емилия Казълова, председател на Алианса на българските акушерки заяви, че наистина повечето от акушерките у нас са в предпенсионна възраст и работят на няколко места за да свързват двата края. Професията им е много отговорна, тъй като освен за живота на новороденото акушерките се грижат и за живота на родилката. "Оставаме в задния двор на медицината", констатира Казълова. По думите й в годините наистина са започнали да третират акушерката като асистент на лекаря, а жената наистина има нужда от нея.

Според Казълова в провинцията проблемът с недостига на акушерки е още по-сериозен, тъй като там не само акушерките са малко, но и не съществува възможност за смяна на работното място. "Колегите са по-пасивни и по-обрани в исканията си, защото се страхуват за работните си места", коментира още Казълова.

По думите й се стига до парадоксът една млада акушерка да получава по-малко от една санитарка с повече трудов стаж. Юлия Кадийска, фоторепортер, която наскоро роди втората си рожба Тома в МБАЛ "Надежда" коментира, че благодарение на акушерската помощ в болницата, раждането е преминало много по-бързо и лесно. Младата майка е родила само с помощта на акушерка. "Мисля че може да се заложи доста повече на акушерките. Изцяло акушерката ми помага и ме напътства. Веднага ми дадоха бебето, гушнах го на голо. Това допринесе да имам кърма и да го храня", допълни Кадийска.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3478 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
?

2018.01.22 | 14:46

1
При социализма имаше ред и дисциплина, а сега ?

Добави коментар

Водещи новини