Саудитска Арабия депозира 2 млрд. долара в централната банка на Йемен

  • 17 януари 2018 12:31

  • 1395
  • 0
Саудитска Арабия депозира 2 млрд. долара в централната банка на Йемен
© Getty Images/Guliver

Кралят на Саудитска Арабия Салман е наредил 2 милиарда долара да бъдат депозирани в централната банка на Йемен, за да бъде укрепена йеменската валута, предадоха световните агенции.

Премиерът на Йемен Ахмад Обейд бин Дагр вчера публично отправи молба за средства, чрез които да бъде стабилизиран йеменският риал и да се предотврати гладът в опустошената от война страна.

"Това не е кредит, а депозит и законното йеменско правителство няма да трябва да го изплаща", посочи източник, близък до саудитското правителство, цитиран от Ройтерс.

В Йемен от близо три години бушува гражданска война между международно признатото правителство, което се е укрепило се в Юга и има поддръжката на Рияд, и бунтовниците хуси в северната част, на чиято страна е Иран.

Йеменският риал загуби над половината от стойността си спрямо долара и заради бързо растящите цени някои основни стоки стават недостъпни за жителите на страната.

Централната банка, разположена в южния пристанищен град Аден, на фона на топящите се валутни резерви има затруднения да изплаща заплатите на работещите в държавния сектор, на които разчитат мнозина граждани.

Конфликтът доведе до хуманитарна и икономическа криза в обеднявалата страна, а миналата година избухна и епидемия от холера, взела множество жертви, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1395 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини