Защо се краде лавандулов разсад?

  • 17 януари 2018 11:52

  • 18878
  • 0
Защо се краде лавандулов разсад?
© pixabay.com

Има много голям интерес към лавандуловата култура, винаги е имало такъв, но в момента е в много големи мащаби и на това се дължат и зачестилите кражби на разсад.

Това коментира пред Novini.bg Веселина Ралчева от Българската асоциация „Биопродукти“ относно посегателствата върху лавандуловите полета.

Според нея тези кражби на лавандулов разсад се дължат и на това, че се запази много висока цена на лавандулата през последните 2-3 години. Лавандула се засади и в Северна България, където вече се дават много високи добиви, макар и не с такова качество, каквото се търси, но недостигът на пазара в момента поема всичко, добави Ралчева.

Културата е рентабилна, а съответно свърши разсъдът, който може да се намери легално и хората се снабдяват с краден, посочи още тя. Традиционно лавандулата се отглежда в планинските региони, най-подходящ е и районът на Розовата долина - между Стара планина и Средна гора. По принцип лавандулата расте на високо и на бедни почви - всичко друго дава отклонения в състава на лавандулата и съответно качеството, обясни Ралчева.

По думите й България се намира на първо място по производство на лавандула на световния пазар вече поне 4 - 5 години. Франция беше лидер, но при тях се появиха някакви заболявания по лавандулата, с които те засега не могат да се справят и България стана номер 1 в производството и запазва тази позиция вече няколко години, разказа още Веселина Ралчева.

Тя предполага, че тази година ще е последната с недостиг на лавандулов разсад, защото се насадиха огромни количества, огромни декари с лавандула. Тя очаква тази година да има не само насищане, а и свръхпроизводство. Там, където се сади добивите са в пъти по-големи, като количеството ще бъде много и пазарът ще започне да отсява качеството, надява се Веселина Ралчева.

Последвайте канала на

Нора Виткова
18878 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини