Жан-Клод Юнкер: България е пример за успех (видео)

  • 17 януари 2018 10:49

  • 3978
  • 9
Жан-Клод Юнкер: България е пример за успех (видео)
© Getty Images/Guliver (архив)

Едно от най-приятните неща в българското председателство е, че ще виждам добрия си приятел Бойко по-често от всякога. Миналата седмица бях в София и това беше важен момент за мен, каза от трибуната на Европейския парламент председателят на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето по време на представянето на приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Имах възможност да подпиша Договора за присъединяване на България към ЕС. Този момент беше много емоционален. София отброяваше дните и часовете до присъединяването си и това остана запечатано в паметта ми, заяви Юнкер.

Тези шест месеца ще бъдат от изключително значение за Съюза. При посещението ми в София установих, че България е добре подготвена. Трябва да има европейско сътрудничество в областта на миграцията, дигитализацията, сигурността. Гледаме към бъдещето, затова трябва да определим приоритетите си за следващите месеци и да ги подплатим със съответните финансови средства. Затова призовавам за един добър дебат по приоритетите и по тяхното финансиране, посочи председателят на Европейската комисия.

България неведнъж е доказала, че може да допринесе за общоевропейски компромиси, за изграждането на мостове не само между страните от Европейския съюз, но и със страните от Западните Балкани - България е предопределена за тази роля. Винаги давам за пример България, която е постигнала големи успехи. Миналата година има растеж в икономиката и в заетостта в България, заяви Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето, като отбеляза, че трябва да се направи повече за борбата срещу корупцията.

България може да бъде цитирана като пример за успех. Тя може да бъде източник на вдъхновение за Западните Балкани, подчерта Юнкер.

Присъединяването към Европейския съюз не е нещо естествено – това е нещо, което може да бъде постигнато с много усилия. Страните от Западните Балкани заслужават реална европейска перспектива. Присъединяването им към Съюза няма да се състои в този мандат на Комисията, но крайната цел е тази. За целта в региона трябва да бъдат направени необходимите реформи и тези страни ще се приближат към крайната цел – присъединяването. Имаме общи проекти със страните в региони, като сигурността и върховенството на закона. Европейският съюз е правова общност и единствено държавите, спазващи върховенството на закона, могат да се присъединят към Съюза, заяви председателят на Европейската комисия.

ЕС е изграден на основата на върховенството на закона, то трябва да съществува преди приемането и трябва да го има и след това. Не сме във война в Полша, а сме в спор. Предложението на ЕК за задействането на за чл. 7 от договора за ЕС срещу Варшава е предупреждение. Не е целта да налагаме наказания на Полша, поясни той. Призовавам премиера Борисов и полското правителство да работят конструктивно, с откритост, за постигането на компромис по въпросите на върховенството на закона в Полша. Ролята на председателството е да постига компромис, но и да проявява твърдост, поясни председателят на ЕК.

По въпроса за напускането на Великобритания той коментира, че няма да има печеливши, а губим всички. Мисля, че напускането е катастрофа, поражение. Вината тежи на плещите на мнозина. Искаме британците да останат и ако те пожелаят това, трябва да имат възможността. Дори да напуснат, има текст в договора за ЕС, по който да се върнат и бих улеснил това. Не бих искал никого да притискам, заяви Юнкер.

Премиерът Борисов е чудесен европейски демократ, убеден, със силата да убеждава, опитен. Вярвам, че под негово ръководство председателството ще бъде успешно, завърши Юнкер.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3978 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2018.01.19 | 14:19

7
Успех за кое-че сме най бедната най болната и най замиращата и западаща нация по раждаемост и с най ниска възраст на смъртност в Европа.Тоя Б.Бандит ще ни довърши

2018.01.19 | 14:19

9
при западния див капитализъм НИЩО не може да бъде наред. Това да не ти е бай Тошово време, та всичко съществено и важно да ти е наред.

2018.01.19 | 14:19

8
След като познавате положението в света, посочете моля в коя страна всичко е на ред.
УСПЕХ

2018.01.18 | 10:50

1
ВЪВ ПОРЪЧКОВИТЕ УБИЙСТВА ДА. НЯМА НИТО ЕДНО РАЗКРИТО ОТ ПРЕХОДА(ОГРАБВАНЕТО) НА ТЕРИТОРИЯТА.

2018.01.19 | 14:19

6
Поне филми сте гледали и с малко ум може да си обясните как става разкриване на такива убийства.
Ахааа

2018.01.19 | 14:18

4
А Юнкер е пример за лицемерие!

2018.01.19 | 14:18

5
А ти на безхаберие.
Хх

2018.01.18 | 10:50

2
13:14! и тук роб И навън роб.. хляб без кора няма никъде. До Късмет..е..

2018.01.18 | 10:51

3
Добре го каза, и тук роб и навън роб - честито бръснене българи, честита ви декорация и най-вече МИЗЕРИЯ!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини