Ивелина Василева: България е за продължаване на кохезионната политика и след 2020 г.

  • 17 януари 2018 07:49

  • 1069
  • 0
Ивелина Василева: България е за продължаване на кохезионната политика и след 2020 г.
© Булфото (архив)

Позицията, която България ще защитава, е за продължаване на Кохезионната политика и запазване на безвъзмездното финансиране в нея и след 2020 г. Това каза в интервю за БТА председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите Ивелина ВасилеваИвелина Василева Ивелина Веселинова Василева е родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас. През 1988 г.  завършва, която е и заместник-председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.

Василева очерта основните приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС, сред които Западните Балкани, продължаването на Кохезионната и на Селскостопанската политика, сигурността и стабилността на Европа. Дигиталната икономика и киберсигурността са други теми от дневния ред, които ще бъдат обсъждани по време на Българското председателство, каза Василева.

Сред приоритетните теми в сектор "Околна среда", по които ще се работи по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, е очакваното оповестяване през тези дни на Стратегията на Европейската комисия /ЕК/ за оползотворяване на отпадъците от пластмаса. Целта е превръщането на отпадъците в ресурс, коментира Василева.

По думите й на дневен ред ще бъдат и въпросите, свързани с водите, покрай разглеждането на Директивата за питейните води. Въпросите, отнасящи се до изменението на климата също ще бъдат предмет на разговори, каза председателят на парламентарната екокомисия.

Тя отбеляза, че подобряването на качеството на въздуха е съществен проблем, който стои във фокуса на общественото внимание и институциите, и изисква усилията на всички.

Тя коментира и продължаващите екологични протести в столицата и в страната, свързани с т. нар. казус Банско. Според нея проблемът е в недоверието, в липсата на достатъчно сигурност у някои групи природозащитници, че ще бъдат спазвани законовите принципи и правила. Затова е важно да има прозрачност и повече информираност от страна на концесионера, да има сигурност, че законът и правилата се спазват, каза тя. Василева посочи, че всички трябва да се върнат към конструктивния тон и диалога.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1069 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини