Съвет на лекари: Не се опитвайте да потиснете кихането

  • 17 януари 2018 07:38

  • 3918
  • 0
Съвет на лекари: Не се опитвайте да потиснете кихането
©

Изкушавате да се спрете напиращо мощно кихане? По-добре недейте, препоръчват британски експерти, сблъскали се с необичайни сериозни последствия от опит за потискане на рефлекса, съобщава в. "Дейли експрес".

Препоръката идва от медици от университета на Лестър описали в "Бритиш медикъл джърнъл" случая на здрав 34-годишен неназован мъж, който е бил приет по спешност в местна болница с оплаквания от затруднени говор и преглъщане и "пукащо" усещане в отеклата шия. Пациентът е споделил, че проблемите му са започнали, след като е затиснал двете си ноздри и е запушил устата си, опитвайки се да предотврати напиращо кихане. След като първоначално са заподозрели инфекция и произтичащи от нея усложнения и са му предписали антибиотици, в крайна сметка специалистите са установили, че мъжът е получил разкъсване на ларинкса. Заради състоянието си пациентът е прекарал една седмица в болница.

"Когато човек киха, въздухът излиза с над 240 километра в час. Ако задържите цялото това налягане, можете да си причините сериозни увреждания. Заради "уловения" в тялото въздух дори можете да заприличате на човечето на Мишлен", обяснява лондонски специалист по УГН в придружаващ публикацията коментар. Помолен да коментира казуса, хирургът д-р Цзъ Ян Цзян от университета на Тексас, САЩ, споделил, че е ставал свидетел на един до два случая годишно, свързани с потиснато кихане, определяйки ги като "изключително редки".

Експертът допълва, че е необичайно единично потиснато кихане да причини травма, сравнима с тази от огнестрелна рана в областта на шията. Сред потенциалните проблеми от задържането на въздух в тялото е белодробен колапс. "Смисълът на кихането е да "изкара" нещо от тялото, например вируси или бактерии. Ако потиснете рефлекса, те могат да се озоват на погрешно място", обяснява д-р Цзян.

Английският пациент се е възстановил напълно и е получил препоръката да избягва в бъдеще да "стиска" носа си, когато му се киха. "Най-безопасното нещо, макар и социално неприемливо, е да дадете воля на кихането. Най-добре е да го правите в кърпичка", препоръчват специалистите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3918 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини