Във Ванкувър се провежда международна среща за Северна Корея

  • 16 януари 2018 21:31

  • 1439
  • 0
Във Ванкувър се провежда международна среща за Северна Корея
© gettyimages (архив)

Външните министри от 20 страни, участващи в посветена на Северна Корея среща в канадския град Ванкувър, се обявиха за запазване на санкционният натиск върху Пхенян, за да бъде принуден той да се откаже от програмата си за разработка на ядрени оръжия, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Трябва да утежним последиците от поведението на режима дотам, че да принудим Северна Корея да дойде на масата за преговори, заяви на срещата държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Тилърсън призова за по-строго спазване на забраната кораби да извършват незаконна търговия със Северна Корея, посочва АП. Целта на срещата, в която участват 19 страни, сражавали се на страната на САЩ в Корейската война, е активизиране на кампанията за максимален натиск върху КНДР и справяне с неспазването на санкциите.

Според Тилърсън срещата на страни с еднакви възгледи отправя до севернокорейския лидер Ким Чен-ун единно послание: Няма да допуснем ядрено въоръжена Северна Корея. Той се обърна специално към Китай и Русия, които не са поканени на срещата, с настояване да спазват изцяло санкциите на ООН. Не можем да приемем отклоняване от изпълнението на санкциите. Ще продължим да привличаме вниманието върху това, както и да вземаме мерки срещу организации и лица, замесени в действия за отклоняването от санкциите, заяви Тилърсън, цитиран от ТАСС.

Държавният секретар подчерта, че севернокорейските ракетни изпитания застрашават гражданския въздушен трафик. Той изтъкна, че кампанията на натиск ще продължи, докато Северна Корея предприеме решителни действия за отказ от ядрените си амбиции. Ръководителката на южнокорейската дипломация Кан Кьон-хва отбеляза, че южнокорейските разговори с Пхенян са "съществена първа крачка към възстановяване на отношенията между двете Кореи". Тя обаче подчерта, че въпреки затоплянето, Северна Корея трябва да покаже намерение да изпълни задълженията си по ядреното разоръжаване на Корейския полуостров.

Международната общност ще продължи да налага нови санкции на КНДР, ако Пхенян не престане да развива ракетната и ядрената си програма, предупреди канадската министърка на външните работи Кристия Фрийланд. Същевременно пред журналисти член на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ тази сутрин каза, че американската армия се готви много сериозно за възможна война със Северна Корея, предаде АФП. "Правителството проучва много сериозно военните опции, които може да бъдат използвани по отношение на Северна Корея", каза Мак Торнбери, председател на Комисията по въоръжените сили към Камарата. Военните извършват подготовка, но аз се надявам тя да не бъде необходима, добави той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1439 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини