Петър Москов: Политиката не е въпрос на обида и прошка, а на постигнати цели

  • 16 януари 2018 19:30

  • 1439
  • 6
Петър Москов: Политиката не е въпрос на обида и прошка, а на постигнати цели
© БНТ

През тези 2 години, в които аз бях министър, имаше ясна и точна методика по разпределяне на парите за болниците. Когато има определено количество пари, то тогава регулациите трябва да са еднакви. Това заяви бившият здравен министър д-р Петър Москов по темата за здравеопазването в предаването "Още от деня" по БНТ.

"Исканията на общински болници, по която и да е тема, трябва да са насочени към общините, като техен пряк собственик. Общините трябва да обяснят на народа как и за какво се разпределят средствата", допълни той.

"Финансирането на болниците трябва да се раздели на заплащане на работещите и дейност на работниците. Не може с пари от нашите здравни осигуровки да се покриват ремонти на болниците", заяви още Москов.

"Относно поредното решение на съда, за тези решения съдът може да се позове на това, че болниците в България се управляват по търговския закон. Тоест един съдия има всичкото основание на света да гледа на една болница както на един магазин за гащи. И доколкото ние сме съгласни, че в този магазин държавни регулации и лимитации не може да има, то съдилищата със същата една такава замазка превеждат този текст от търговския закон и върху болниците", каза бившият здравен министър по въпроса за поредната спряна о съда негова реформа.

"Това, което трябваше да се направи през последната една година беше пленума на ВАС, заедно с ръководството не само на министерството, а и на държавата да получат яснота за това. Трябваше вече да е готов нашия доклад, който бях поръчал на външен консултант в началото на годината, но не знам къде се губи. Такъв доклад са изпратили до ЕК и практически до всяка една от другите държави. Тяхното становище е, че това не е предприятие, което да бъде разглеждано като нещо с цел печалба и да не подлежи на държавна регулация или на държавно финансиране. Това е причината за тези решения на съда", разкри по въпроса той.

"Не беше приятно Реформаторският блок да участва в управлението. Дори и за тях самите. Аз не мисля, че дясно и ляво са отживелица. Няма да има смислено представителство на десницата докато не си отговорят на един въпрос, а именно около какво ще се обединят", каза бившият здравен министър.

"Управление в коалиция е трудно и често с лош резултат. Целта на една политическа партия е да участва в управлението на държавата. Повечето неща в политиката не са въпрос на обида и прошка, а на постигнати цели", завърши д-р Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1439 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
ДА ИЗИСТИМ БЪЛГАРИЯ ОТ комунисти -рубладжий

2018.03.19 | 11:36

6
УБИЙ комунист СПАСИ РОДИНАТА

2018.01.19 | 09:21

1
е от кога ? циганите си имате ;родина; ?
8

2018.02.21 | 15:09

5
Целите на костовистите винаги са били едни и същи! Да насаждат омраза и да разделят българите на сини и червени....

2018.02.16 | 18:11

4
та въпроса е ? КОЙ и от КЪДЕ ви спускат ;целите; ?

2018.02.16 | 18:11

3
парите и тяхното РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ???? а колко% се увеличи смъртноста , под 65 години ?

2018.02.16 | 18:09

2
И с отпечатъци и без отпечатъци, не съм доволен от тази здравна система.

Добави коментар

Водещи новини