Подновиха дебатите по законопроекта за Брекзит в британския парламент

  • 16 януари 2018 18:34

  • 1078
  • 0
Подновиха дебатите по законопроекта за Брекзит в британския парламент
© Pixabay

Британските депутати подновиха днес дебатите по проекта на закона за изтегляне на страната от ЕС.

Утре в долната камара на парламента е предвидено гласуване по него. В края на януари проектът на закона ще бъде предаден за обсъждане в горната камара на парламента - Камарата на лордовете, предаде Франс прес.

Текстът би трябвало да позволи на страната да продължи да функционира нормално, когато бъде прекъсната връзката й с ЕС на 29 март 2019 г. Той слага край на върховенството на европейското право над британското национално право и организира транспонирането на европейските регламенти.

Досега дебатите по проекта на закона станаха повод за остра размяна на позиции в Камарата на общините, илюстриращи различията по въпроса за начина, по който да се осъществи Брекзитът, в това число и в самото управляващо консервативно мнозинство.

През декември Тереза Мей понесе болезнена загуба в Камарата на общините, когато единадесет от нейните депутати гласуваха заедно с лейбъристката опозиция правото на парламента на финален вот по условията на развода с ЕС.

За да избегне нов подобен удар, Мей после трябваше да приеме промяна, внесена от трима депутати тори, разрешаваща евентуално отлагане на датата на Брекзит, в случай че дискусиите с 27-те страни членки на ЕС продължат и след 29 март 2019 г.

Очаква се утре гласуването в Камарата на представителите да мине без много трудности за Тереза Мей. Но дебатите в горната парламентарна камара, в която има проевропейско мнозинство, вещаят доста препятствия и изненадващи промени в проектозакона.

Последвайте канала на

БТА
1078 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини