Местни фирми във Враца отварят врати за деца и родители в търсене на професионално обучени кадри

  • 16 януари 2018 16:21

  • 1091
  • 1
Местни фирми във Враца отварят врати за деца и родители в търсене на професионално обучени кадри
© Архив

Фирмите във Враца са с отворени врати както за млади специалисти, така и за седмокласниците, на които им предстои да продължат в системата на средното образование,както и за техните родители и преподаватели и директорите на училища.

Това се казва в отворено писмо на представителните работодателски организации, разпространена на среща с Регионалното управление на образованието и държавни институции по повод подготвяния държавен план-прием за учебната 2018/2019 година.

Проектът за община Враца бе обсъден на работна среща на 9 януари с директори на училища. В него се предвижда през следващата учебна година да бъдат образувани 26 паралелки, от които 17 професионални. Намаляват се профилираните паралелки, което доведе до обществено напрежение, изразено в открити писма и подписки, включително в социалните мрежи.

В писмото на работодателските организации се посочва, че за пръв път държавният план-прием в общината е балансиран и съобразен с нуждите на местния бизнес от професионално обучени и подготвени кадри. Половината от професионалните паралелки са по системата на дуалното обучение, което означава отговорност и за бизнеса.

Те не са съгласни с отворените писма на училища в общината, насочени срещу професионалното обучение. Всички са добре дошли във фирмите, за да се запознаят с дейността им, с условията на труд, с възнагражденията, които получават работещите в тях, както и с машините, техниката и технологиите, внедрени в предприятията, се казва още в обръщението към децата и техните родители.

Началникът на Регионалното управление на образованието във Враца Галина Евденова посочи на срещата, че с всяка година намаляват учениците както в община Враца, така и в цялата област. Ако тази учебна година седмокласниците в града и общината са били 617, то през следващата 2018/2019 се очаква те да са 579. Реално този брой определя формирането на до 26 паралелки в 6 средни училища, 2 профилирани и 3 професионални гимназии, както и в 3 обединени училища /бивши средищни/, каза Евденова.

В обединените училища ще бъдат разкрити професионални паралелки за обучение в първа квалификационна степен. Професиите са съобразени с тези в професионалните гимназии, което ще позволи на желаещите да продължат обучението си в тях след 10 клас, за да получат по-висока квалификационна степен, допълни тя.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1091 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
бизнесмен

2018.01.17 | 00:50

1
насам роби , даваме 500лв.

Добави коментар

Водещи новини