Националният военен университет "Васил Левски" отбелязва 140 години от създаването си

  • 16 януари 2018 15:05

  • 1609
  • 0
Националният военен университет "Васил Левски" отбелязва 140 години от създаването си
© Wikipedia

Националният военен университет "Васил Левски" отбелязва 140 години от създаването на първото висше военно училище в България и 140 години от поставянето на началото на военното образование у нас. Това съобщи за пресклуба на БТА във Велико Търново бригаден генерал Пламен Богданов, началник на НВУ "Васил Левски".

Той посочи, че програмата за честванията ще продължи през цялата 2018 година, а кулминацията ще бъде през месец ноември.
Националният военен университет е наследник на първото военно училище, създадено на 26 ноември, 1878 година, посочи неговият началник.

В навечерието на датата университетът ще организира Юбилейна научна конференция. Ще бъде открита паметна плоча на мястото, където е била първата дислокация на военното училище в София.

Планира се и отпечатване на карта с всички дислокации на военни учебни заведения, функционирали в България за тези 140 години, посочи той.

По думите му те са били повече от сто под различна форма, в различните години, свързани с различните видове въоръжени сили и родове войски.

В края на май Военният университет ще е домакин на заключителния етап на четвъртата олимпиада по обща политика, сигурност и отбрана на ЕС, едно от 14-те събития по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, за което отговаря Министерството на отбраната, уточниха от ръководството на университета.

В олимпиадата участват курсанти от държавите членки на ЕС, които представят свои есета свързани с общата политика на сигурност и отбрана на организацията.

В заключителният етап от 20 до 25 май във Велико Търново ще бъдат обявени десетте най-добри есета.
Инициативата се организира съвместно с изпълнителната група за обмен на млади офицери, вдъхновена от програмата "Еразъм" и Европейския колеж за сигурност и отбрана в Брюксел, отбеляза бригаден генерал Пламен Богданов.

Последвайте канала на

БТА
1609 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини