Съдомиялните машини са потенциално опасни

  • 16 януари 2018 12:53

  • 6820
  • 0
Съдомиялните машини са потенциално опасни
© Pixabay

В съдомиялните машини има много бактерии и гъбички, което ги прави потенциално опасни за здравето на хора със слаб имунитет, пише Нюзру.

Това установиха учени от Люблянския университет в Словения.

Влажността, температурата и киселинността се променят в съдомиялните. В тях има отпадъци и измиващи препарати. При подобни условия оцеляват само определени микроорганизми.

Изследователите решиха да проучат кои бактерии и гъбички обитават съдомиялните машини. Те анализираха проби микроорганизми, взети от уредите в 24 домакинства. Оказа се, че най-разпространени са бактериите от родовете псевдомонас, ешерихия и ацинетобактер. Освен тях, специалистите намериха в съдомиялните гъбички кандида и криптококи.

Всички тези микроорганизми могат да предизвикат инфекциозно заболяване при хората с понижен имунитет. Здравите хора не са застрашени. По думите на експертите, гъбичките и бактериите попадат в съдомиялните от чешмяната вода, както и от хората, домашните животни и храната. Те могат да излязат от уреда по време на сушенето с горещ въздух или чрез отпадните води.

Последвайте канала на

БТА
6820 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини