И на българска земя откриха линията София - Баку (снимки+видео)

  • 16 януари 2018 10:11

  • 5019
  • 3
И на българска земя откриха линията София - Баку (снимки+видео)
© novini.bg

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло МосковскиИвайло МосковскиИвайло Московски е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета откри и на българска земя първата редовна въздушна линия между България и Азербайджан, предаде репортер на novini.bg.

Събитието се организира съвместно с извънредния и пълномощен посланик на Република Азербайджан в Република България Н. Пр. Наргиз Гурбанова.

Сред първите пътници на полета са министрите на транспорта Ивайло МосковскиИвайло МосковскиИвайло Московски е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета, на земделието и храните Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в, на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по, на икономиката Емил КараниколовЕмил Караниколов Емил Караниколов е министър на икономиката. Роден е на 3 юни 1980 г. През 2001 г. завършва право в и български журналисти.

Всички бяха посрещнати по стар български обичай с питка и получиха мускал с розово масло.


Снимка: Novini.bg

По изключение самолетът кацна на българския ВИП.

На събитието присъства също така и министърът на транспорта Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard и кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска.

Московски заяви, че е чест за него да кацне в България с първия полет от Азербайджан. Той напомни колко усилия са положени, за да стане факт авиолинията София – Баку. „Искам да кажа, че Азербайджан и Баку са прекрасни места. Баку е един изключително съвременен град и се надявам да се създадат с този полет повече контакти между страната ни“, заяви министърът на транспорта и пожела въздушната линия да е символ на задълбочаващото се сътрудничество между двете държави.

Извънредният и пълномощен посланик на Република Азербайджан в Република България Н. Пр. Наргиз Гурбанова също отправи приветствено слово във връзка с новата авиолиния София – Баку. Тя напомни, че полетът има изключително голяма символика за двете страни. Гурбанова съобщи също така, че компанията, която ще изпълнява полетите е първата нискотарифна компания, която не е европейска.

Ангелкова също изрази своето задоволство от случващото се днес. Тя заяви, че наистина новата авиолиния ще е изключително полезна. Над 3000 са азербайджанските туристи, които посещават страната ни годишно, а така те може да се увеличат. Ангелкова съобщи и че тази година България ще бъде партньор на азербайджанското изложение по туризъм.

Припомняме ви, че по-рано днес  в Баку новата авиолиния бе открита на летище Гейдар Алиев от премиерите на Азербайджан и България Артур Расизаде и Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.


Полетите ще се извършват един път седмично с азерската ниcкотарифна авиокомпания "Buta Airways", която е дъщерна компания на националния авиопревозвач "Azerbaijan Airlines". По този начин България става първата дестинация в Европейския съюз, където "Buta Airways" ще осъществява директни полети. Цената на билета тръгва от 29 евро.

Последвайте канала на

Десислава Станева
5019 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.01.31 | 20:48

3
С тез руски фамилии - Московски, Порожанов, ... много ясно че нататък ще дърпате каруцата. Нерде Азербайджан, нерде Русия - приличат си като две капки лайна!

2018.01.21 | 20:26

2
Ало, Враца, за ГЕРБ става дума и вече сме 2018 - свери си часовника!

2018.01.16 | 13:11

1
Кое сте открили, седесарски кypви, БГА Балкан имаше връзки с всички страни в СССР, закрихте ги , та пак да ги откривате.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини