Руски социолози няма да публикуват анкети за президентския вот

  • 16 януари 2018 09:08

  • 931
  • 5
Руски социолози няма да публикуват анкети за президентския вот
© gettyimages (архив)

Руският неправителствен социологически център "Левада" реши да не публикува данни от анкети за президентските избори в страната през март, пише "Ведомости". Организацията е призната от руските власти за чуждестранен агент" и по закон няма право да участва по никакъв начин в избори и референдуми. При нарушение може да бъде глобена, дори затворена, обяснява директорът на "Левада" Лев Гудков.

Руски закон от 2012 г. изисква всички неправителствени организации, финансирани от чужбина и участващи в политическа дейност, да бъдат регистрирани като чуждестранни агенти - термин, съдържащ намек за предателство и шпионаж. Според шефа на "Левада" законът поначало цели да се изтласкат от публичното пространство в Русия алтернативните интерпретации и независимите източници на информация.

Генералният директор на държавния център ВЦИОМ Валерий Фьодоров изразява учудване по повод отказа на "Левада" от изборни анкети: "Не е имало състезание между нас, имаме различни клиенти", казва той. "Жалко е, че сега данните ще са по-малко. Колкото са повече, толкова по-добре", коментира социологът и напомня, че "Левада" е сериозна организация, работеща вече от 14 години.

Липсата на сведения от "Левада" няма да се отрази на представите за реалните предпочитания на руския избирател, смята политологът Дмитрий Орлов. Той припомня, че данни от анкети публикуват още центровете ФОМ и ВЦИОМ - "макар да са близки до властта, методиките им са различни. Освен това картината ще е достатъчно пълна, имайки предвид и центровете на опозиционните партии", по-специално комунистическата, и "центровете с реноме на независими", допълва експертът пред "Ведомости". Според анализатора Николай Петров обаче руските власти неизбежно ще бъдат изкушени да използват публикуваните данни от допитвания като инструмент за вдигане на активността и създаване на желаната атмосфера около изборната кампания.

Над 81 на сто от руските избиратели, които смятат да гласуват, са канят да подкрепят сегашния президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975. Пред урните се очаква да застанат 70 процента от гражданите на Русия, сочи проучване на ВЦИОМ, представено от Валерий Фьодоров, цитиран в електронния в. "Царград".

Желание да гласуват за Путин са изразили пред социолозите от държавния център 81,1 на сто от участниците, за комуниста Павел Грудинин - 7,6 на сто, а за водача на либералдемократите Владимир Жириновски - 4,2 процента. Под 1 процент събират телевизионната водеща Ксения Собчак, основателят на опозиционната партия "Яблоко" Григорий Явлински и бизнес омбудсманът Борис Титов.

По данни от първото предизборно проучване на ВЦИОМ за Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 бяха готови да гласуват 73,8 на сто от анкетираните, напомня "Ведомости". Ксения Собчак ще смята за своя победа в президентските избори евентуалната възможност да формира дясна партия в Русия, пише "Вести". Телевизионерката заявява, че би желала да участва в парламентарните избори през 2021 и в следващите избори за държавен глава на Русия през 2024 г. Тя изразява абсолютна увереност, че ще постигне мечтата си да създаде сила, която ще може след време не бързо, не чрез улицата, но затова пък реално да промени ситуацията в Русия.

В момента Собчак, подкрепена от партията "Гражданска инициатива", се представя в кампанията за мартенските избори като "кандидат срещу всички". Тя е дъщеря на бившия кмет на Санкт Петербург Анатолий Собчак. Майка й Людмила Нарусова сега е сенатор, била е и депутат в Държавната дума, напомня "Вести".

Председателката на ЦИК Ела Памфилова заяви пред РИА Новости, че дори утре да регистрираме всички, в изборната бюлетина ще има място най-много за 19 кандидати. Затова в президентската надпревара не ще може да участват всички желаещи, отбелязва онлайн изданието "Руски диалог".

Последвайте канала на

БТА
931 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
СЛАВА НА САЩ ЧЕ НИ ОСВОБОДИ ОТ сесесере

2018.03.22 | 02:45

5
ДО КАТО ДЖУДЖЕТО путю Е ЖИВ ВЪВ русия ЩЕ Е ТАКА ЛЪЖИ КРАЖБИ ДО КАТО УМРЕ ДИКТАТОРА
БЪЛГАРИТЕ КАРАТ ЗАПАДНИ МАШИНИ НЕ руски БРАКМИ

2018.03.22 | 02:44

4
ХИЧ НЕ МИ ПУКА ЗА МИРИЗЛИВАТА КОЧИНА руска хохохохоххохохохохохохохохохохо
руснак

2018.03.22 | 02:44

3
Всички ние знаем че путин е лъжец и офшорен крадец ,но какво можем да направим ??????????????????????????????
не са необходими избори

2018.03.22 | 02:44

2
Направо си обявете предварително резултатите , а те се знае какви са -- 94.57 % за Бащицата на народите !
ЕДНИ И СЪЩИ КУРВИ-ТРОЛОВЕ

2018.01.19 | 08:14

1
ПИШАТ ЦИНИЗМИ ВСЕКИ ДЕН.

Добави коментар

Водещи новини