СОС обсъжда мерките срещу мръсния въздух

  • 16 януари 2018 07:31

  • 999
  • 1
СОС обсъжда мерките срещу мръсния въздух
© Pixabay

Спешни мерки срещу мръсния въздух в столицата ще се обсъждат днес в общинския съвет. Последният пик на замърсяване на въздуха в София беше на 9 януари, когато засечените данни бяха 5 пъти над нормите.

Предстои комисията по околна среда на Столичния общински съвет да разгледа мерките в борбата с мръсния въздух. Целта е до края на януари те да бъдат одобрени от столичния парламент.

Предвижда се въвеждане на система за мониторинг, за да се информират гражданите за качеството на въздуха, който дишат, съобщава БТВ.

Две са основните причини за мръсния въздух в столицата - около 60% от замърсяването се причинява от трафика на автомобили, а около 40% - от битовото отопление. Предвижда се да бъде въведено и т. нар зелено билетче за безплатен градски транспорт в дните с високи нива на фини правови частици. То също ще струва пари. Друга мярка, която в още по-голяма степен обединява екологичния с финансовия интерес на Столична община е двойно по-скъпа "Синя зона". Напълно безплатен градски транспорт обаче е буквално сред последните мерки, които общината би приела – и то при нива на замърсяване, които вече застрашават пряко живота и здравето.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
999 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.01.16 | 08:27

1
Основната и най важна мярка е двойното поскъпване на синята зона.Така приходите ще се увеличат двойно а въздуха......не е толкова важен.Важното е да има пари за шефката на ЦГМ свинята Румяна Милова.

Добави коментар

Водещи новини