Гръцкият парламент одобри нови мерки за икономии

  • 15 януари 2018 21:45

  • 1667
  • 0
Гръцкият парламент одобри нови мерки за икономии
© gettyimages (архив)

Гръцкият парламент одобри днес проектозакон за нови мерки за икономии, съдържащ фискални, енергийни и трудови реформи, изисквани от международните кредитори в замяна на отпускане на нов транш от спасителната програма за страната, предадоха световните агенции.

Проектът беше одобрен с мнозинство в 300-местния парламент, докато хиляди хора протестираха пред сградата на законодателния орган срещу болезнените мерки. За проекта гласуваха 154 депутати, а против него 141 депутати. Петима депутати се въздържаха, допълва АФП. Протестиращите пред парламента пък бяха над 10 000, предаде ДПА. В даден момент около стотина крайнолеви демонстранти започнаха да хвърлят запалителни бомби и камъни срещу полицията, която беше образувала кордон около парламента. Полицията отговори със сълзотворен газ и шокови гранати.

Мярката от пакета с реформи, породила най-големи критики и протести, е тази за затягане на правото на стачкуване, съобщи АФП. Сред стотината други разнородни мерки, има и такава за принудително продаване на онлайн търг на имущество, по-специално недвижимо, принадлежащо на длъжници, които не могат да възстановят на кредиторите дължимите суми.

В пленарната зала гръцкият премиер Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли отхвърли твърдо критиките срещу законопроекта, идващи по-специално от синдикатите, според които правителството се готви да ограничи стачките. "Това е една безсрамна лъжа да се твърди, че правителството прилага изискванията на кредиторите и на шефовете на компании, за да дерегулира пазара на труда", каза Ципрас. "Стачките не се премахват, нито пък са застрашени от това правителство", допълни той. "Днешното гласуване е от ключово значение за ускоряване на излизането на страната от спасителния план след седем месеца", заяви Ципрас.

Гласуването бе съпътствано и от стачка по призива на много синдикати. Тя доведе до огромни задръствания в Атина, до спиране на обществения транспорт. Стачката на авиодиспечерите пък наруши въздушния трафик. След вота днес в парламента Атина се надява на 22 януари европейските министри на финансите да одобрят изплащането на 4,5 милиарда евро помощ за Гърция.

Вотът днес постави края и на една стара практика в парламента, датираща от няколко десетилетия. 300-те депутати, извиквани един по един по азбучен ред, трябваше досега да казват "да" или "не" при назоваване на името им. Тази процедура отнемаше най-малко час всеки пък. Сега те вече ще гласуват едновременно чрез електронна система, отбелязва Франс прес.

Последвайте канала на

БТА
1667 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини