Руската държавна телевизия РТ: Френското президентство ни отказва акредитации

  • 15 януари 2018 21:36

  • 1876
  • 6
Руската държавна телевизия РТ: Френското президентство ни отказва акредитации
© Gettyimages

Руската държавна телевизия РТ се оплака, че е отхвърляна от френското президентство и заяви, че на журналисти от френскоезичния й канал е била отказана акредитация от Елисейския дворец два пъти за една седмица, предаде Франс прес.

През май френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на обвини РТ и друга руска медия, Спутник, че са се държали като "органи за упражняване на влияние и за лъжлива пропаганда" по време на кампанията на президентските избори във Франция.

"Елисейският дворец отказа акредитация на наши журналисти два пъти за една седмица", заяви главният редактор на РТ Маргарита Симонян в изявление, публикувано в сайта на телевизията.

Тази сутрин журналист от създадения през декември френскоезичен канал на РТ е пристигнал в Елисейския дворец за брифинг на говорителя на президента, но му е бил отказан достъп.

"Като казах, че работя за РТ, ми отвърнаха, че не съм журналист и че се допускат само журналисти", каза служителят на РТ Франс като уточни, че е показал журналистическата си карта.

Подобна ситуация се е случила в Рим на 10 януари, когато екипът на френския президент не разрешил на РТ да присъства на срещата на върха на лидерите на седем страни от южната част на ЕС (Италия, Франция, Испания, Португалия, Гърция, Кипър и Малта), каза телевизията.

"Искането за акредитация беше прието, но при пристигането на екипа ни в Италия пресслужбата на Елисейския дворец престана да отговаря на обажданията на нашите журналисти", каза РТ.

"Бих посъветвала президента Макрон внимателно да препрочете френската конституция", заяви Симонян и призова френския президент "да защитава свободата на медиите".

Руският външен министър Сергей Лавров днес разкритикува френския проектозакон срещу фалшивите новини, за който Макрон спомена в началото на месеца.

"Само една партия ще определя кое е фалшива новина, без да има разисквания, без доказателства, отхвърляйки всякакви аргументи", каза Лавров.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1876 6

Коментари 6

Добави коментар

2018.01.16 | 18:23

6
никъде не обичат ушанките
и к-урвите

2018.01.16 | 14:08

1
като теб.

2018.01.16 | 18:22

5
и наполеон така отказваше акредитация ама руснаците си я взеха

2018.01.16 | 18:22

4
Комплексарчето Макрон слуша и изпълнява заповедите на господарите си от Хамерика, но въпреки всичко истината за фалшивата демокрация в ЕС блесна. Само заблудените не я виждат..
ОТ москвича МЕРЦЕДЕС НЕ СТАВА БЛЯДдддддддддддддддд

2018.01.16 | 18:22

2
ЧЕ КОЙ НОРМАЛЕН ИСКА МИРИЗЛИВА КОЧИНА ПИЯНА ПРОСТА ГАДНА руска ??????????????????????????????
Тиквата

2018.01.16 | 18:22

3
Абе, комунистче, ти кога се пребоядиса, кога демократ стана..!? Заблуден глупако..!

Добави коментар

Водещи новини