Атакуват ни с нов вид телефонна измама

  • 15 януари 2018 20:30

  • 13715
  • 0
Атакуват ни с нов вид телефонна измама
© pixabay.com (архив)

Нов вид телефонна измама – импулсни номера от остров в Атлантическия океан атакуват абонатите по метода „пропуснато повикване”.

Отскоро много хора у нас сигнализират, че са ги търсели от остров Възнесение от номер, който започва с код + 247. Атаката е по метода „пропуснато повикване”, а непознатият номер позвънява само веднъж.

Капитанът на националния ансамбъл по художествена гимнастика Симона Дянкова е сред атакуваните. Решава да се обади обратно. „Въобще не погледнах. Започна да отброява секунди, хем даваше сигнал, хем отчиташе все едно говоря”, заяви тя пред камерата на БТВ. Все още Симона Дянкова не е сигурна дали това ще се отрази на месечната сметка, но забелязва, че текущата е по-висока от обикновено. А веднъж върнала обаждане, позвъняванията зачестили. „От Албания в събота ми звъняха 6 пъти”, каза тя.

Американската полиция е разследвала подобна измама преди близо 3 години. Обикновено измамниците избират за седалище място като остров Възнесение, където няма строги правила за телекомите, коментира експертът по информационна сигурност Борислав Сестримски.

„Схемата е доста умно измислена, защото когато вие се обадите на телефон, по време на изчакване може да чувате всякакъв звук, в момента те са се възползвали и са сложили звук на телефон, който звъни в момента, но всъщност линията вече е отворена”, обяснява той.

Телекомите у нас съветват абонатите си да блокират непознатите чуждестранни номера и да не връщат обаждания към тях. Една от компаниите у нас дори е преустановила избирането и пренасочванто към остров Възнесение още през 2013 г.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
13715 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини