Мая Манолова скочи на КЕВР

  • 15 януари 2018 19:18

  • 5590
  • 4
Мая Манолова скочи на КЕВР
© Омбудсман

Омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на изпрати становище до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, във връзка с предстоящото увеличение на цената на водата в област Добрич.

Това стана след открито заседание на регулатора днес, където се проведе обществено обсъждане на проект на решение за одобряване на бизнес плана за „Водоснабдяване и канализация Добрич“ АД и за утвърждаване и одобряване цените на ВиК услугите на оператора, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана. Увеличението за потребителите ще бъде от 32 ст., в сравнение с това, което реално е плащано през 2017 г., в рамките на около 11%. Това са едни от най-високите нива на плащана вода в страната, а в същото време качеството на доставяната услуга е незадоволително. В институцията на омбудсмана постъпиха редицата сигнали, включително и колективна жалба, с която граждани от Добрич и областта настояват да не се увеличава цената на водата.

„Моето становище е да не се приема бизнес плана, защото необосновано се увеличава размерът на инвестициите, като същевременно се намаляват количествата фактурирана вода и практически не се променя размера на общите загуби, което от своя страна пряко рефлектира върху повишението на цената на доставяната питейна вода“, заяви Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на.

По думите й, процедурата по одобряване на бизнес плановете и ценовите предложения трябва да бъдат спрени, докато не бъдат приети правила за утвърждаването им, след изтичането на първата година от регулаторния период. Също така следва да се публикуват в цялост бизнес плановете и финансовите отчети на съответните дружества.

„Числата, свързани със социалната поносимост, се вземат достатъчно произволно, а предвидените количества фактурирана доставена вода не могат да бъдат проверени“, категорична е Манолова. Тя подчерта, че в Доклада на регулатора не е посочено откъде са взети данните за средномесечен доход на лице от домакинството в региона. Според нея, данните трябва да бъдат взети от наблюдението на домакинските бюджети, защото използваните в случая числа показват по-високи стойности, за да се обоснове неоснователното повишаване на цената на услугата.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5590 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ДА ИЗИСТИМ БЪЛГАРИЯ ОТ комунисти -рубладжий

2018.01.20 | 14:45

4
КАК СКОЧИ НА УЯ ЛИ ИМ хохохохохохохоххохохохохохо
Не си много прост

2018.01.20 | 14:45

3
Ти си от истамбулската конвенция достатъчно си пропаднал за да ти скача някоя .
ПЕТКО

2018.01.16 | 21:07

1
Малоумнико акъла ти е колкото оная ти работа.
Ясно е

2018.01.20 | 14:44

2
Лайното Гигински е изпратено да фалира ВиК Добрич. Това е провокация. Ясно е, че хората ще подскочат и тази цена няма да мине. ВиК Добрич няма как да оцелее, без намеса на държавата поради това, че се налага изпомпване от голяма дълбочина.

Добави коментар

Водещи новини