В Банско отбелязаха 140 години от рождението на Пейо Яворов

  • 15 януари 2018 16:53

  • 1300
  • 1
В Банско отбелязаха 140 години от рождението на Пейо Яворов
© Булфото (архив)

Обществеността на Банско отбеляза 140-годишнината от рождението на Пейо Яворов.

Церемонията се състоя в двора на черквата "Света Троица", пред бюст-паметника на поета. Венци и цветя бяха поднесени от кмета на града Георги Икономов, представители на местната власт, културни и образователни институции, граждани, съобщиха от пресцентъра на общината.

Яворов има ключово място в историята на Банско и освобождението на града. Войводата, освободител на Банско, Христо Чернопеев пише в своя дневник: "На 6 октомври рано заехме позицията. Аз след като ги заобиколих, качих се на камбанарията, откъдето наблюдавах. Всички очаквахме, че ще бъдем нападнати, още повече и затова, че ни съобщаваха колко много от разбитите на границата турски части и аскери от Мехомия се прибират в града. Около обед вместо да ни нападнат, турците, почнали да строят в Мехомия окопи, като най-много окопи направиха откъм Банско. Вечерта с около 60 души, повечето от местни хора пристигна Иван Вапцаров и поета Яворов. На 7 октомври осветихме българското знаме и го покачихме на високата кула. При освещаването държа реч поета Яворов.", припомнят от общината.

Населението на Банско посреща изключително радушно четниците. И особено се радва на Яворов, когото тук всички знаят от съвместната му работа с Гоце Делчев. Отново четникът Георги Венедиков свидетелства в своите спомени: "В Банско аз видях колко голям е Яворов като македонски войвода и колко обичан е от поробеното население. Покрай Яворов и ние, четниците му, бяхме на уважение."

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1300 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.01.20 | 11:05

1
банскалййте ще целунат и гъза на Азис само и само да им разрешат втори лифт

Добави коментар

Водещи новини