Личните лекари ще получат указание за новия начин на отчитане пред здравната каса

  • 15 януари 2018 15:25

  • 1958
  • 0
Личните лекари ще получат указание за новия начин на отчитане пред здравната каса
© Pixabay

До края на седмицата личните лекари ще получат указание за новия начин на отчитане пред здравната каса - описване на касовия бон, предоставен на пациента. Това каза пред журналисти председателят на Надзорния съвет на НЗОК и заместник-министър на здравеопазването Жени Начева.

След като това е законова разпоредба, тя трябва да се изпълнява, подчерта Начева.

Не е в компетенциите на Надзорния съвет да променя срокове, определени със закон, каза още Начева в отговор на въпрос дали може това изискване да се отложи.

В началото на годината нямаше действащи правила, по които личните лекари да описват касовите бонове и да ги прилагат в отчетите си към здравната каса.

Ще направим така, че да не се затруднява оперативната работа на общопрактикуващите лекари, увери Начева и посочи, че вече са проведени срещи с фирмите, предоставящи софтуер на личните лекари. Не търсим фискален ефект от тази мярка, каза още тя. Начева подчерта, че няма да се налага пациентите да чакат повече пред кабинетите заради описването на номерата на касовите бележки.

На следващото заседание на Надзорния съвет на НЗОК ще се обсъждат правилата за разпределение на средствата за болниците през първите четири месеца от тази година, като дотогава управителят на НЗОК трябва да представи данни от отчета за 2017 г.

Финансирането на болниците се извършва по общ ред и правила, в момента се водят и преговорите за Национален рамков договор за следващата година, така че дебатът за финансирането продължава, а общинските болници трябва да водят подобни разговори с представителите на общините, коментира Начева днешния протест на общинските болници.

Тя допълни, че предстоят срещи на министъра на здравеопазването с представители на общинските и на областните болници и уточни, че би трябвало тези болници да оптимизират дейността си и при нужда да се преструктурират. МЗ направи анализ на състоянието на държавните болници и ще препоръчаме същия подход на поведение на местните власти, допълни тя.

Последвайте канала на

БТА
1958 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини