Македонският парламент обсъжда ратификацията на Договора за добросъседство с България

  • 15 януари 2018 10:52

  • 1208
  • 4
Македонският парламент обсъжда ратификацията на Договора за добросъседство с България
© МС

Македонският парламент днес ще ратифицира Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, подписан на 1-ви август миналата година от премиерите на двете страни - Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и Зоран Заев.

Посланикът ни в Скопие Иван Петков ще представи приоритетите на Българското европредседателство през идните шест месеца пред македонските депутати.

За това дали има пречки и "подводни камъни", които да спънат ратификацията на договора, коментира пред БНР д-р Бисер Банчев, историк от Института за балканистика при БАН.

Той посочи, че едва ли документът ще срещне съпротива в пленарната зала на македонския парламент и ще бъде приет без проблеми, а опозицията вероятно ще отсъства. "Дали ще има сериозна съпротива в македонския парламент срещу ратификацията зависи от това дали опозицията ще влезе в зала - знаете, че те в момента започват серия от протестни действия и лично аз се съмнявам, че те ще влязат. И от тази гледна точка предполагам, че управляващата коалиция лесно ще гласува закона, което формално е добре, но може би наистина би било по-полезно да се проведе един по-пълноценен дебат. Но така или иначе законопроектът е втора точка в един дневен ред от около 20-30 точки, така че при всички положения очевидно, че управляващите са планирали да го приемат", отбеляза анализаторът.

"Впоследствие, съгласно договора, ще бъде създадена съвместна комисия по исторически въпроси, като Банчев е на мнение, че учените от двете страни, в крайна сметка ще постигнат нужния консенсус, въпреки политическите пречки. Нещата са ясни - учените от двете страни знаят каква е историческата истина, въпросът е, че трябва да преодолеят някои исторически натрупали се съмнения, подозрения. Но мисля, че няма проблем. Всичко това е свързано и с волята на политическите сили, за съжаление, защото още от 60-те и 70-те години със сигурност историята е била заложник на политиката, поне в отношенията между двете страни и това няма как съвсем да изчезне като с магическа пръчка", посочи д-р Бисер Банчев.

Според историкът ратификацията на договора за добросъседство между Македония и България може да бъде разчетен и като сигнал към Атина в спора за името на югозападната ни съседка и да покаже, че дори дълготрайни политически проблеми могат да намерят решение. Анализаторът смята, че в спора за името от страна на Скопие по-скоро "пътят е извървян", като биха приели всяко име, което съдържа като елемент Македония.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1208 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
БОЙКО Е БАЛКАНСКИЯ ЛЪВ А радев Е ПУНДЮ комунист

2018.01.21 | 20:27

4
БРАВО ГЕНЕРАЛЕ БРАВО БОЙКО ТИ СИ ЛЪВА НА БАЛКАНИТЕ
БОЙКО Е БАЛКАНСКИЯ ЛЪВ А радев Е ПУНДЮ комунист

2018.01.21 | 20:27

3
А КЪДЕ Е ОНЯ ПУНДЮ радев ПАК ЛИ Е СКРИТ ПОД ПОЛАТА НА КРАДЛАТА КУРНЕЛА ?????????????????????????????????????????????????
КУРВЕНСКИ МОДЕРАТОРСКИ ТРОЛ

2018.01.21 | 20:27

2
само, ЛАЙНА СЕРЕШ ВСЕКИ ДЕН.
БОЙКО Е БАЛКАНСКИЯ ЛЪВ А радев Е ПУНДЮ хохохохохох

2018.01.21 | 20:27

1
ПИТАМ ПРОДАЖНИТЕ ПЕДАЛИ рубладжии КЪДЕ ВИ Е ЛИДЕРКАТА ПУНДЮ радев КЪДЕ Е ТОЯ БОКЛУК ПОД КОЯ ПОЛА ПАК Е СКРИТ

Добави коментар

Водещи новини