Зам.-председател на НСОРБ: Системата на финансиране на общинските болници е дълбоко порочна

  • 15 януари 2018 08:22

  • 1759
  • 0
Зам.-председател на НСОРБ: Системата на финансиране на общинските болници е дълбоко порочна
© БНТ

Системата, по която се финансират общинските болници е дълбоко порочна. Това каза в сутрешния блок на БНТ кметът на Троян и зам.-председател на Националното сдружение на общините Донка Михайлова.

От години предлагаме решения, но засега отговор няма. Нашата основна тревога в момента е свързана със стойността на клиничните пътеки, които не се променяни от 2006 г. Тревожи ни и това, че на общинските болници се налагат изисквания, които са трудно изпълними. Тревожи ни и фактът, че общинските болници обслужват 2,5 млн. души, които ще останат със затруднен достъп до здравеопазване, подчерта Михайлова.

Според мен целенасочено в годините общинските болници се тласкат към фалит, поради крайнолибералните идеи, че пазарът ще реши проблемите, заяви членът на Надзорния съвет на НЗОК и вицепрезидент на КНСБ Иван Кокалов. Когато общинските болници се финансираха по дуална система – от държавата и от здравната каса. Както има защитени училища, така трябва да има и защитени болници. С този начин на финансиране няма как общинските болници да осигурят заплатите на лекари и медицински сестри, каза Кокалов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1759 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини