Повече пари за кварталните улици в столицата

  • 14 януари 2018 20:10

  • 1512
  • 7
Повече пари за кварталните улици в столицата
© Булфото (архив)

За първи път в проектобюджета на Столична община, който най-вероятно ще бъде приет до края на месеца, са заложени по равно средства за големи и квартални улици. Това заяви пред Канал 3 кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска.

Парите ще бъдат разпределени във всички райони, но според броя на жителите и големината. За целта обаче районните кметове трябва да предложат приоритетните улици. През 2018-та 1/3 от парите са предназначени за промяна и реконструкция на трамвайния път.

„Зпочваме цялостна промяна на линията на трамвай №5, на улица „Граф Игнатиев“ и на площад „Славейков.“ Инвестицията в електротранспрота е наш голям приоритет. Трябва да довършим разширението на бул. „Монтевидео“ и бул. „Тодор Каблешков“ при кръстовището на бул. „Борис III”. Отново ще има неудобства, но резултатите се виждат“, поясни Фандъкова. Тя уточни, че в общината имат много ясен план за важните инфраструктурни обекти.

„Най-голямото ни внимание е насочено към чиста околна среда. Проучвали сме опита на всички наши колеги. Ясно е, че решаването на този проблем не зависи само от една институция. Особено през зимния период обаче, замърсяването идва от битовото горене. Затова и голяма част от мерките за справяне с проблема изискват промяна в начина ни на живот“, поясни столичният кмет.

Тепърва ще се решава и коя банка ще управлява средствата на общината, като Общинският съвет ще разгледа всички възможности.

„Още от началото съм казвала, че общината няма необходимост да бъде собственост на банка, не е нейна работа. За нас обаче беше важно на каква цена ще е продадена. Затова искахме преди години да си върнем контрола“, коментира Фандъкова. Тя уточни, че в неделя сутринта в столицата е имало доста тежка ситуация заради застудяването, улиците са били обработени. Кметът увери, че фирмите имат пълна готовност.

„ Плащаме само за реално извършена работа, контролът е доста засилен. Има фирми, които не се справят, затова не само не получават средства, но и ги глобяваме. При непочистена спирка до 7,30 часа глобата е 2000 лева. Ние сме и на терен и разчитаме и на джипиес система“, обясни Фандъкова. Според нея зимата няма да забави строителството на метрото. През този сезон не се предвиждат строително-ремонтни дейности, освен аварийни.

Последвайте канала на

Novini.bg
1512 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Иванов

2018.01.15 | 21:41

7
ЙОРДАНКЕ , КАК може да няма указателни табели и имена на булевардите на големите кръстовища? Какво само се перчиш че правиш нещо за столицата ? Или няма пари за ЗНАЦИ по европейски фондове !
Гошо

2018.01.15 | 14:45

6
Колко упътващи табели НАПРИМЕР ИМА от маг. Струма , през кв. Люлин, през центъра,до отклонението за Самоков? Много булеварди се пресичат с Цариградско шосе - НО ТАБЕЛИ няма. ЗАЩО г/жо Фадъкова ,ЧИЕ ЗАДЪЛЖЕНИЕ Е това ?

2018.01.15 | 11:50

5
удобна комсомолка - подписва , каквото кажат другарите и замазва...пълен шит!!!!!!!!!
Гост

2018.01.15 | 08:34

4
София е много мръсна явно няма контрол от общината на почистващите фирми.Център пълен с просяци и бездомници.Увеличават се бездомните кучета.Тротоари в плачевно състояние ака не гледаш надолу ще се озовеш в травматологията.Виждаме какво правите и не правите.
Ветеран

2018.01.15 | 08:34

3
Само се подсетете как я поставиха за Кмет и КОЙ!тази дропла краде с гъзъ си а пут......та е до нея!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2018.01.15 | 08:33

2
ГЛУПОСТИ, нашите улици във кв.Редута не са пипани от години. Приличат на малки селски улички. Фандъкова се интересува само от центъра на София.

2018.01.15 | 08:04

1
Марионетка.Кукла на конци.

Добави коментар

Водещи новини