Френската компания за заразеното мляко: Ще обезщетим засегнатите

  • 14 януари 2018 18:18

  • 7176
  • 1
Френската компания за заразеното мляко: Ще обезщетим засегнатите
© Pixabay

Операцията по изтегляне на кутии с мляко за бебета, произведено от френската компания Лакталис касае 83 страни, обяви днес президентът и генерален директор на компанията Еманюел Бение. Той обеща да бъдат обезщетени всички засегнати от заразяването със салмонелоза семейства, предаде Франс прес.

Излизайки от мълчанието, ръководителят на компанията даде пространно интервю за френския в. "Журнал дю диманш". 47-годишният Бение е известен с пословичната си дискретност. Сега той защитава в интервюто си начина, по който е управлявал кризата със заразата. В последните дни компанията и в частност ръководството й бяха остро разкритикувани от правителството на Франция и от потребителите за управлението на кризата.

"В нито един момент не е имало желание да укрием нещата", казва Бение, който ръководи семейното предприятие от 2000 г. Преди това начело на компанията са били баща му и дядо му.

"Вярно е, че по природа не съм експанзивен и в подобна криза човек първо се стреми да действа", допълва той, като така се опитва да обясни защо не е направили изявление досега.

В петък между ръководството на Лакталис и френския министър на икономиката Брюно Льо Мер се състоя среща. След това компанията обяви, че изтегля всички партиди с детско мляко, произведени в завода в Краон, в Западна Франция, откъдето тръгва заразата.

Ръководителят на компанията казва днес в интервюто, че операцията по изтегляне, касае над 12 милиона кутии с мляко и уверява, че на дистрибуторите няма вече да се налага да пресяват партидите по дати, защото те знаят, че вече ще трябва да изтеглят всичко от рафтовете.

Тридесет и седем бебета бяха заразени от салмонелоза във Франция, от които 18 бяха приети в болница, след като са консумирали мляко или продукти за захранване на деца на Лакталис, които са били заразени. Бебета са добре, съобщава френската Епидемиологична агенция.

Салмонелоза е открита у бебе в Испания, а има съмнения и за един случай в Гърция.

Ръководителят на Лакталис каза, че няма нови случаи на зараза от 8 декември и допълни, че обявеният случай в Испания датира от октомври миналата година.

Запитан за стотиците жалби, депозирани от родители в цяла Франция, където е започнало разследване за непредумишлено нанасяне на травми и застрашаване на живота на други хора, Бение обеща, че няма да крие нищо и че ще сътрудничи на разследването.

"Ще обезщетим всички семейства, които са понесли вреди", каза той.

Лакталис бе упрекната, че не е била прозрачна и е пропуснала да реагира след откриване на салмонела в завода й в Краон по време на проверки през август и ноември. Това заразяване е засегнало само средата в завода, но не и продуктите. То бе направено обществено достояние в началото на декември.

Полемиката дойде от последвалото изтегляне на партиди с детско мляко на три етапа през декември. Поради липса на споразумение с Лакталис министърът на икономиката обясни, че е трябвало да подпише лично на 9 декември указ, с който да поиска временното преустановяване на пускането в търговската мрежа на детско мляко и изтеглянето на около 600 партиди, тоест 11 000 тона. Изтеглянето обаче се оказа непълно и някои дистрибутори продължиха да продават потенциално заразени продукти в продължение на още няколко седмици.

"Нашата работа е да пускаме на пазара безопасни продукти. В този случай това не е така и ние носим отговорност", призна Еманюел Бение, допълвайки, че според него не е имало пропуски от страна на фирмата в процедурите.

Лакталис в миналото беше малка семейна фирма, а днес е световен гигант с 246 производствени обекта в 47 страни и със 75 000 служители. Компанията не публикува никога данни за финансовото си състояние, освен тези за годишните си печалби, възлизащи на 17,3 милиарда евро реализирани на 58 процента в Европа, на 21 процента в Америка, на 14 процента в Океания и на 7 процента в Африка.

Последвайте канала на

БТА
7176 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Леле Малииииииии

2018.01.15 | 05:20

1
И Курнелия е пила пт това мляко и сига ко че пряим а лелииии малииииии ауууу...

Добави коментар

Водещи новини