Китайските власти разрушиха монументална църква

  • 13 януари 2018 12:34

  • 2346
  • 4
Китайските власти разрушиха монументална църква
© pixabay.com

Китайските власти са разрушили монументална църква в северната част на страната, съобщи в "Глоубъл таймс" (Global Times), цитиран от Франс прес.
Асоциация за защита на християните разкритикува това деяние, определяйки го като преследване в стила на "Ислямска държава".


Управляващата Китайска комунистическа партия гледа с недоверие на всяко организирано движение, което има опасност да се изплъзне от нейния контрол, по-специално религиозните организации, отбелязва АФП.
Монументалната евангелистка църква Цзиндънтай (Златен светилник), цялата сива, с извисяващи се над нея малки кули и голям червен кръст, се е намирала в град Линфън в провинция Шанси.
Тя е била разрушена в рамките на общинска кампания за премахване на незаконното строителство, уточнява представител на градските власти, пожелал анонимност.

Според него някакъв християнин дарил земеделски имот на местна християнска асоциация и тя тайно изградила там църква, обявявайки, че строи склад.

По думите му властите спрели строежа през 2009 година, а много от членовете на християнската асоциация били арестувани.

Боб Фу, председател на базираната в съединените щати група за защита на религиозните права Чайна ейд (China Aid) заяви днес пред АФП, че "рояк военни полицаи са били мобилизирани и са разрушили постройката с експлозиви, поставени под църквата".

"Това преследване е в духа на Ислямска държава и талибаните", изтъкна той, като уточни, че тази евангелистка църква е обединявала около 50 000 вярващи.
Храмът е бил разрушен "най-вече защото отказвал да се регистрира", посочи Боб Фу.

Официално признатите религии в Китай (католицизъм, протестантство, ислям, будизъм, даоизъм) са подложени на строг контрол. Те са длъжни да се подчиняват на контролирани от държавата "патриотични" асоциации, като по този начин да се предотвратява всякакво чуждо влияние чрез религията.

В Китай има 5,7 милиона католици и 23 милиона протестанти, според официални статистически данни от 2014 година. В този брой не са включени десетки милиони членове на непризнати църкви, най-вече протестантски.
Десетки неофициални църкви са били разрушени през последните години в Китай.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2346 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.01.22 | 20:36

4
БРАВО НА КИТАЙСКИТЕ ВЛАСТИ, ПРЕЧУПИХА ПРОВОКАТОРИТЕ ОЩЕ ВЕДНЪЖ.
32

2018.01.22 | 20:35

3
страхуват се за власта си - като капутин
Църква

2018.01.22 | 20:35

2
ама друг път! И поповете са от ЦРУ-ха-ха-ха!
СЛАВА НА САЩ ЧЕ НИ ОСВОБОДИ ОТ сесесере

2018.01.22 | 20:35

1
ЖЪЛТИ ПЕДАЛИ ПРОСТИ БОГ ЩЕ ВИ НАКАЖЕ СКОРО

Добави коментар

Водещи новини