БЛС подкрепя протестите на Сдружението на общинските болници

  • 12 януари 2018 17:31

  • 1579
  • 1
БЛС подкрепя протестите на Сдружението на общинските болници
©

В условията на създалата се криза на доверие в здравната система, Българският лекарски съюз (БЛС) подкрепя протестните действия на Сдружението на общинските болници, организирани на 15 януари, се посочва в разпространена позиция от Лекарския съюз.

"БЛС припомня своята принципна и последователна позиция, а именно, че "здравето е капитала на една нация, основна ценност и приоритет, част от националната сигурност на всяка държава", се казва в нея. Посочва се още, че е критично състоянието на най-малко 12 от общинските болници в страната, които са пред фалит, като се добавя, че в най-тежко положение са болниците в Свищов, Белоградчик, Омуртаг, Тутракан, Петрич, Чирпан, Ловеч и Гоце Делчев.

"Ако държавата не предприеме спешни мерки за обезпечаване дейността на общинските лечебни заведения, рискуваме системата просто да спре да работи - контингента от пациенти ще трябва да се пренасочи към областни и университетски болници, които поради лимитиране на дейността им, няма да могат да отговорят на нуждите на гражданите".

"В условията на тази здравна катастрофа, УС на БЛС застава зад справедливите протестни действия на колегите и апелира за светкавична реакция на държавата относно финансовото стабилизиране на общинското здравеопазване", се казва още в позицията на съюза.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1579 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
аб

2018.01.12 | 17:58

1
Кадърна политика на ГЕРБ в здравеопазването.

Добави коментар

Водещи новини