Депутатите удължиха с още 5 г. срока за спиране на придобивната давност за държавни и общински имоти

  • 12 януари 2018 11:26

  • 2361
  • 0
Депутатите удължиха с още 5 г. срока за спиране на придобивната давност за държавни и общински имоти
© Novini.bg (архив)

С още пет години депутатите продължиха срока за спиране на придобивната давност по отношение на държавни и общински имоти с оглед максимална защита на държавния и обществен интерес. Това стана след приети единодушно на първо и на второ четене на едно заседание промени в Закона за собствеността, внесени от Министерския съвет.

Старият срок изтече на 31 декември 2017 г. Удължаването се налага въз основна на предоставена информация от областните управители за необходимост от окончателното финализиране на процеса по установяване, регистриране и актуване на имотите от страна на държавата и органите на местното самоуправление.

Към 2014 г. за изготвяне на кадастрални карти са отпуснати 7 млн. лева, като към момента е покрита 36 процента от територията на страната, е записано в мотивите.

Законът за държавната и законът за общинската собственост са приети през 1996 г. и все още собствеността не е изцяло актувана, отбеляза депутатът от левицата Пенчо Милков. Сега, коментира той, се предлага удължаване с пет години с аргумент, че кадастърът не е съставил схема за цялата страна. Въпросът е, продължи Милков, преди същестуването му как държавата е индивидуализирала своите имоти, т.е. аргументът е несъстоятелен. Ако не подкрепим обаче сега текстовете, ударно държавата и общините ще загубят свои имоти, предупреди той.

Днешното пленарно заседание продължи два часа. Следващият петък ще бъде изцяло посветен на парламентарен контрол, който ще започне от 9.00 часа, обяви председателят на НС Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на. Днес такъв нямаше поради ангажираност на министрите с представителите от Брюксел във връзка с българското европредседателство.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2361 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини