Председателят на СОС свиква временната комисия за Витоша

  • 12 януари 2018 09:37

  • 922
  • 1
Председателят на СОС свиква временната комисия за Витоша
©

Специалната временна комисия към Столичния общински съвет за Природен парк "Витоша" ще бъде свикана следващата седмица. Това са поискали общинските съветници от "Политическа група 5", каза нейният съпредседател инж. Симеон Славчев, който е член на комисията. Председателят на СОС Елен Герджиков, който оглавява временната комисия е обещал, че следващата седмица ще свика заседание на комисията. Датата допълнително ще бъде уточнена.

Временната комисия за анализ на съществуващите проблеми, свързани с целогодишния достъп до Природен парк "Витоша" на граждани с цел туризъм, отдих и спорт и изработване на предложения и мерки за решаване на тези проблеми, беше създадена по предложение на "Политическа група 5" през 2016 г. Сред приоритетите на ПГ5 са и решаването на проблемите на Природен парк "Витоша". По тази тема общинските съветници от ПГ5 дори успяха да постигнат политически консенсус в Столичния общински съвет, нещо, което трудно и доста рядко се случва.

"Природен парк Витоша не е нито син, нито червен, нито на която и да е политическа партия или неправителствена организация. Той е на софиянци и всички гости на столицата. Абсолютен популизъм и е некоректно проблемите на Витоша да се използват в момента за изваждане на политически дивиденти", каза инж. Симеон Славчев.

"Целта на "Политическа група 5" е Природен парк "Витоша" да се превърне в място за спорт, отдих и туризъм, достъпен за всички. Това е и целта, и желанието на всички софиянци. Именно за това ПГ5 работи по решаването на проблемите на Витоша още от самото начало на мандата на Столичния общински съвет, от преди две години. Проблемите са много и натрупани във времето. Затова е необходимо търпение за тяхното решаване. Важно е обаче, че има политическа воля и консенсус тези проблеми да бъдат решени", заяви инж. Симеон Славчев.

Той е направил дори предложение за въвеждането на такса за автомобилите, които се качват и паркират в планината. Преди това обаче Столична община трябва да подсигури нормален достъп до Витоша - както с лифтове, така и с екологичен транспорт. От ПГ5 са категорични, че в момента няма добър достъп и транспорт до Витоша. Затова една от първите мерки ще бъде да се оправи достъпа до планината и едва тогава ще се вкара ограничение за качване с автомобили.

Основното искане на Политическа група 5 е лифтовете на Витоша отново да се върнат под шампката на общината. Само така съоръженията отново могат да заработят и софиянци да имат постоянен и гарантиран достъп до природния парк. Проблемите на Витоша обаче се решават бавно, тъй като все още не е приет Плана за управление, който в момента се обжалва.

"Няма друга столица в Европа и света, която да има до себе си планина, до която да се стига буквално за минути, затова всички институции, граждани и неправителствени организации трябва да обединим усилия, за да може бързо Природен парк Витоша да се върне на софиянци и те да могат да изполват пълноценно всички дадености за спорт, отдих и туризъм на планината", каза още съпредседателя на "Политическа група 5" инж. Симеон Славчев.

По време на заседанията си досега временната комисия е провела разговори с ръководството на концесионера "Витоша ски", ръководството на ПП Витоша и представители на МОСВ и МРРБ, както и с множество експерти.

Времената комисията е обсъдила изграждането на екопътеки в Природен парк "Витоша", както и обособяването на множество места за отдих с беседки, пейки, безопасни съорежения за игра на деца. Обмислят се варианти за обособяване на специални мрашрути за колоездачи и други.

В момента се анализира състоянието на всички хижи в планината, за да се предприемат мерки за тяхното по-добро стопанисване и пълноценно използване от жителите и гостите на София.
 

Последвайте канала на

Нора Виткова
922 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.01.12 | 10:38

1
сеч и на Витоша а?

Добави коментар

Водещи новини