Туск впечатли с реч на български, рецитира "Отечество любезно, как хубаво си ти!" (видео+с

  • 11 януари 2018 20:07

  • 8343
  • 13
Туск впечатли с реч на български, рецитира "Отечество любезно, как хубаво си ти!" (видео+с
© eu2018bg

Готови сме да посрещнем и да преодолеем всички предизвикателства, които стоят пред нас. Съединението прави силата. Това каза по време на официалната церемония по откриването на европредседателството председателят на Европейския парламент Антонио ТаяниАнтонио Таяни Антонио Таяни – италиански политик, от януари 2017 г. председател на Европейския парламент.

Съединението прави силата – девизът на България, който е избран и за девиз на българското председателство на ЕС. Действително заедно трябва да преборим предизвикателствата – сега е добро време за размисъл как да направим ЕС по-динамичен и гъвкав за неговите граждани. Трябва да се вслушаме в техния глас. Нашите очаквания са да фокусираме върху дигиталната техника. Бих искал да благодаря на българските институции за силния ангажимент, особено за защитата на общата граница на ЕС. Също така да им благодаря за чудесното сътрудничество на българската армия и полиция с европейските им колеги. Европейското председателство би следвало да павира пътя между ЕС и Западните Балкани. ЕС е готов да помогне по всички възможни начини. От името на Европейския парламент желая на българското председателство успех, завърши Таяни.



Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изненадващо произнесе речта си на български, с което очарова публиката. "Отечество любезно, как хубаво си ти! Как чудно се синее небето ти безкрайно! Как твоите картини меняват се омайно! При всеки поглед нови, по-нови красоти." Тези думи на Иван Вазов, чието име носи този театър, улавят духа на днешното празненство. "При всеки поглед нови, по-нови красоти" – тази мисъл ме съпътства днес като председател на Европейския съвет и като поляк. Защото като поляк аз добре разбирам колко много работа, кураж и решимост ви е струвало на вас, българите, да постигнете тези европейски успехи за вашето Отечество. Никой не ви е дал нищо даром. Вие самите, на първо място, сте творците на този исторически обрат, на тези "нови, по-нови красоти". По-младите поколения навярно свързват театъра, в който се намираме сега, по-скоро с известния актьор Захари Бахаров и ролята му в култовия сериал "Игра на тронове", отколкото с поезията на Вазов. Историята на Балканите е по-драматична и по-интересна от сценария на "Игра на тронове", макар в нея да няма дракони. Всички ние бихме искали настоящето и бъдещето на Балканите да наподобяват по-малко сценарии на драматични филми. Стабилност, сигурност, благоденствие – това заслужават хората в целия този регион. А Европейският съюз съществува, за да превърне именно този сценарий в реалност. Добре е, че един от приоритетите на Българското председателство е бъдещето на Западните Балкани. Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, вие, които никога не сте загубили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача – да се поднови Европейската перспектива за целия регион. Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години. Ето защо аз вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков в Световната купа. С министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски воин, ще се справите, завърши Туск.

Гордея се, че съм една малка частица от присъединяването на България към Европейския съюз. С тези думи започна приветственото си слово председателят на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето.

Години наред следях постиженията на българското общество и усилията, които то полага за изпълнение на целите на Европейския съюз. България е страна, към която изпитвам особена слабост – много обичам шопската ви салата, луканката ви. Вашето председателство съвпада с ключов момент и не бих могъл да си представя по-добра личност от моя приятел Бойко който да поеме лидерството. Той обладава сила. Можете да разчитате и на нас да помагаме през следващите шест месеца. Вашето място е в Европа - в, Шенген и в еврозоната, ние сътрудничим по този въпрос. Европа е с вас, желая ви всичко най-хубаво за идното председателство, заяви Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
8343 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар

2018.01.14 | 18:28

12
курнелия, газ пикай

2018.01.14 | 18:29

13
върху тиквата

2018.01.14 | 18:28

11
за курнелия не знам, но хората не вярват на бойко
Гост

2018.01.14 | 18:28

10
Браво! Да се поздравим и да си пожелаем успех!

2018.01.12 | 19:54

9
силата да се измята и да прави селски номера, да лъже и да краде

2018.01.12 | 19:54

8
БОЙКО НИЩО НЕ ОБЛАДАВА, ХОРАТА МУ ПОВЯРВАХА НО ВЕЧЕ СА РАЗОЧАРОВАНИ

2018.01.12 | 19:53

7
ДАЖЕ ДВЕ СИЛИ - ПЪРВАТА ДА СЕ МАЗНИ НА СИЛНИТЕ И ВТОРАТА ДА ГРАБИ И ТОРМОЗИ СЛАБИТЕ.

2018.01.12 | 19:53

6
Тоя като го гледах вече взел дал .

2018.01.12 | 19:53

5
Взел -дал ама върши ли глупости в ЕС ???? Върши .

2018.01.12 | 19:53

4
абе той не знам какво обладава, ама него го обладават истанбулските аги начело с Ердоган

2018.01.12 | 19:52

3
И Юмкрт се предаде на Бойко колко ли му е платил ужас значи Европа е доста пропаднала щом идват в корумпираната ни държава!

Добави коментар

Водещи новини