Блокада в центъра на София заради европредседателството и няколко протеста (снимки)

  • 11 януари 2018 17:01

  • 3856
  • 7
Блокада в центъра на София заради европредседателството и няколко протеста (снимки)
© Булфото

Три мащабни протеста се провеждат в центъра на София преди официалното откриване на българското председателство на ЕС, което стане факт след 19:00 часа с концерт-спектакъл в Народния театър "Иван Вазов".

Групи от протестиращи членове на СФСМВР вече се събират зад спирката на градския транспорт на бул. "Цариградско шосе" откъм „София Прес“ в посока Орлов мост и на площада пред паметника на Съветската армия.

Центърът на София ще е под полицейска и транспортна блокада три дни. Хиляди спецполицаи, жандармеристи и патрули охраняват европейските и правителствени делегации. Най-голямото предизвикателство пред силите на реда ще са протестите, признават от МВР.

Тежковъоръжени специализирани полицейски сили, агенти на НСО и общинска полиция патрулират в района на НДК, Народния театър и триъгълника на властта заради официалния старт на европредседателството ни.

На официалната церемония ще присъстват председателят на ЕК Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето, премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, както и председателите на Народното събрание Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на и на Европейския парламент Антонио Таяни.

В 18:15 часа, на тротоара на кръстовището на ул. "Александър I Батемберг" и ул. "Генерал Гурко" ще се съберат служители на МВР, които протестират с искане за поне 15% увеличение на основната им заплата, обвързването със социалноизмерим показател и нов закон за МВР. Засега не е напълно ясно дали протестът ще опита да стигне до Народния театър, но няма заявено такова официално намерение. Въпреки, че днес правителството отпусна 100 милиона лева за допълнителни възнаграждения, протест ще има, обявиха организаторите.

Започнаха още два други протеста, като и двата са на екологична тема. Първият е организиран от "Зелените" и е насочен срещу решението на Министерския съвет от 28 декември, 2017 година, с което се измени Плана за управление на парк "Пирин". С това решение се разрешава "потенциално осъществима дейност" по отношение на "строителство, ремонт и реконструкция" в две зони на Национален парк "Пирин" – зоната за туризъм и за опазване на горските екосистеми и отдих. Сборният пункт е на паметника на Патриарх Евтимий, като началният час е 18:30 часа, а в 19:00 часа природозащитниците тръгват на шествие, което ще мине покрай спортното министерство и ще ще завърши при мемориала на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотен полк.

В 18:30 часа в началото на бул. "Витоша" откъм НДК, се събират протестиращи в подкрепа на зимния спорт и на изграждането на втори лифт в Банско. Този протест е организиран от Сдружение "Бъдеще за община Банско". По план шествието минава през бул. "Дондуков", ще завие надясно по "Раковски" и ще спре на площад "Александър Невски", към 19:00 часа.




 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3856 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
ceko

2018.01.11 | 22:14

6
Свобода за България!Вън от кочината ЕС!

2018.01.11 | 22:14

7
олигофрен
Ввв

2018.01.11 | 22:13

5
Протести всеки ден,за да покажем как народът е “доволен” от Тиквата от ГРОБ

2018.01.11 | 19:53

4
Никой от тия не протестира за достойна съдебна система спиране на гейпарадирите, достойни пенсий и заплати! Това означава че са платени мекерета на Сорос !
ганчо

2018.01.11 | 19:53

3
За сигурността на европейските представители Ви моля да построите ограда около софия и никакво движение вътре. Всички софиянци под блокада. Защо се престаравате, никой няма да Ви го отчете.

2018.01.11 | 19:35

2
Тия брадати джихадисти да напуснат Паметника на съветската армия и да протестират на пред СДС-то Раковска 134.
100

2018.01.11 | 19:18

1
безделници да искаш.....

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини