Харесайте facebook страницата ни

Украинската криза е сред приоритетите на италианското председателство на ОССЕ

© Gettyimages

Министърът на външните работи на Италия Анджелино Алфано представи приоритетите на неговата страна като ротационен председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, предаде ТАСС.

Алфано каза, че сред приоритетите за италианското председателство ще бъдат уреждането на украинската криза и гарантирането на сигурността на наблюдателите на ОССЕ в зоните на конфликт в Украйна.

Алфано съобщи,че на 30 януари и на 1 февруари ще посети Украйна и Русия.

"Мнозина предполагат, че бъдещето на ОССЕ зависи от успеха на специалната мисия в Украйна. Напълно очевидно е, че това е тест за авторитета на организацията. Ние сме уверени в необходимостта от засилване на преговорните усилия в нормандски формат и в тристранната контактна група и в този контекст сме длъжни да съсредоточим вниманието си върху хуманитарния аспект", каза Алфано. Италия иска и подобряване на връзките със страните от Северна Африка, защото това ще помогне да се предпази Европа, каза още италианският външен министър.

До голяма степен глобалната сигурност и благоденствие зависят от динамиката в района на Средиземно море, каза Алфано и говори за необходимостта от изграждане на "истински партньорства" със страните от южния бряг на Средиземно море, откъдето минават основните пътища на мигрантите от Африка към Европа.

Италия планира да укрепи диалога със страните от северната част на Африка и за справяне с бойците на "Ислямска държава", които се завръщат в Европа след разгрома на групировката в Сирия и Ирак.

Коментари
Коментари (0)
Коментирай
 
Добави Коментар