Внушителен кораб за сондажи е на рейд край Варна (снимки)

  • 11 януари 2018 13:22

  • 10841
  • 3
Внушителен кораб за сондажи е на рейд край Варна (снимки)
© Булфото

Корабът "Noblе Globetrotter 2", който извършва сондажите за нефт и природен газ в Блока "Хан Аспарух", е на рейд край варненския бряг.

Големият плавателен съд с внушителна конструкция на борда буди любопитството на варненци. От Изпълнителна агенция "Морска администрация" обясниха, че в момента "Noblе Globetrotter 2" не извършва дейност. Той се намира на рейд и вероятно ще се отправи към Бургас. По всяка вероятност предстои смяна на екипажа.

Първият проучвателен сондаж в Блок "Хан Аспарух" в търсене на въглеводороди бе в края на април 2016 г. "Полшков-1" е първият дълбоководен сондаж в българската акватория на Черно море. Плавателният съд е последно поколение сондажен кораб, който има отлично представяне по отношение на безопасността на операциите и използва напреднали конвенционални технологии. Корабът е последна дума на техниката и има система за динамично позициониране, при която компютър управлява шестте витла, за да държи плавателния съд на място в открито море при каквито и да е метеорологични условия.

Сондажният кораб е оборудван и с дистанционно управляема подводница, която следи какво става на морското дъно. Проучвателният сондаж дава информация дали в Блока има нефт или природен газ. Ако се установи наличие на въглеводороди, ще бъдат необходими допълнителни анализи, за да се оцени техния потенциал и икономическа рентабилност, пише "Булфото".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
10841 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.02.19 | 16:22

3
Та кой ще сондира? И за кого ще отиде националното богатство. Както Дънди Прешъс всичко ще замине за Канада или друга Образцова страна. Борисов не ни смята за качествен матерял да се ползваме от благата си.
фифи

2018.02.18 | 12:48

2
Петролът , ако го има - ще иде безплатно в Канада или ФАЩ за наша сметка. А ако стане катастрофа като в Мексиканския залив - най-малкото курортите ни ще бъдат унищожени...
Акчелар

2018.02.07 | 17:34

1
Дупчи, че пушек се вдига, чува вечер и рано сутрин, когато е тихо....

Добави коментар

Водещи новини